Usvojen Zakon o NBS

Izvor: RTS, 04.Avg.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o NBS

Poslanici usvojili Zakon o izmenama i dopunama zakona o NBS, kojim se predviđa da funkcionere centralne banke bira i razrešava parlament. Opozicija, tokom rasprave o amanadmanima, istakla da nova zakonska rešenja i osnivanje Uprave za nadzor finansijskih institucija direktno politizuju NBS.

17.33 - Završena Peta vanredna sednica Skupštine Srbije.

17.24 - Skupština izabrala Sašu Jankovića za Zaštitnika građana, u drugom mandatu.

17.22 - Usvojen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zakon o izmenama i dopunama zakona o Narodnoj banci Srbije.

16.40 - Završena rasprava o amandmanima.

15.34 - Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izjavio da nema ništa protiv da Jorgovanka Tabaković bude guverner NBS, ali kaže da neće da prejudicira nešto što nije njegova nadležnost, kao i da nije dobio predlog predsednika Srbije o kandidatu za guvernera.

15.11 - Skupštinska rasprava nastavljena posle jednosatne pauze.

12.10 - Lider JS Dragan Marković rekao da ne treba kriti da će Jorgovanka Tabaković biti novi guverner NBS.

10.16 - Počela rasprava o amandmanima na izmene i Zakona o NBS.

10.13 - Sednica Skupštine Srbije počela odavanjem pošte žrtvama "Oluje".

Skupština Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama zakona o Narodnoj banci Srbije, za koji je glasalo 139 prisutnih poslanika, dok je 39 bilo protiv. Poslanici su, potom, sa 167 glasova "za", izabrali Sašu Jankovića za Zaštitnika građana, u drugom mandatu.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da očekuje da predlog predsednika Republike o kandidatu za guvernera uskoro stigne u Skupštinu.

"Čim predlog formalno stigne u skupštinsku proceduru zakazaću novu sednicu na kojoj će se birati prvi čovek NBS", rekao je Stefanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Stefanović je rekao da će sledeća sednica Skupštine biti zakazana za 25. ili 26. avgust kada će se razmatrati dva zakona iz oblasti pravosuđa, koji su važni za put Srbije ka EU.

U periodu između dve sednice radiće skupštinski odbori koji će morati da pripreme dosta materijala, kaže predsednik parlamenta.

Izmene Zakona o NBS, pored ostalog, predviđaju da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakon je razmatran po hitnom postpuku, za šta su kao razlozi navedeni potreba da se poslovanje NBS u najkraćem roku uskladi sa ustavnim odredbama, kao i da se što pre obezbedi nesmetano funkcionisanje organa centralne banke.

Današnja sednica počela je odavanjem pošte stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja".

Opozicija je, tokom rasprave o amandmanima na izmene Zakona o NBS, ocenila da se tim izmenama politizuju centralna banka i njeno rukovodstvo, koji bi po Ustavu trebalo da budu samostalni. Primedbe su se odnosile na uvođenje "dvovlašća" u NBS, osnivanjem Uprave za nadzor finansijskih institucija, čime se, kako je istaknuto, otvara još jedno mesto na koje će doći partijski čovek.

Poslanica DS-a Ljiljana Lučić navela je, u raspravi, da je u medijima objavljeno da su autori zakona predsednik URS-a Mlađan Dinkić i funkcioner SNS Jorgovanka Tabaković i da je, verovatno, među njima već dogovoreno ko će iz koje stranke biti guverner, a ko direktor Uprave.

Njen stranački kolega Janko Veselinović je naveo da je Jorgovanka Tabaković "danas na skupštinskom administrativnom odboru, u prisustvu kolega, rekla da će ona biti novi guverner".

Iz izmena zakona se vidi namera predlagača da i preko Saveta guvernera napravi podelu plena između političkih stranaka vladajuće većine jer se smanjuju nadležnosti saveta u izboru viceguvernera, a ta mesta, prema njegovim rečima, dobiće pojedine partije, rekao je Veselinović.

Poslanik URS-a Vladimir Ilić je rekao da se spekuliše o imenima guvernera, a da još nijedno ime nije zvanično predloženo. On je rekao da nijedna stranačka ličnost i finkcioner URS-a neće biti na čelu bilo koje institucije u okviru Ministarstva finansija i privrede.

Međutim, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković je, novinarima u Skupštini, rekao da će funkcionerka SNS-a Jorgovanka Tabaković biti predložena i izabrana za novog guvernera i da ne vidi razlog zašto se to danima krije.

Marković je rekao da je jasno da je izbor guvernera političko pitanje i da to ne treba kriti, kao i da priča o departizaciji nema "nikakvog smisla", jer je to nešto o čemu se priča u izbornoj kampanji ali je u Srbiji nemoguće.

Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović smatra da su apeli međunarodne zajednice, EU i Ambasade SAD, da se pojedini članovi zakona brišu ili izmene, urodili plodom. On je kritikovao predlagače da su Dejana Šoškića "stavili na zid srama", i da čoveka od kredibiliteta po pojedinim medijima razvlače na najvulgarniji način.

Novi zakon će morati da se uskoro menja jer je suprotan uzusima EU i dodao da je pravno i stručno teško objašnjivo zašto se uvodi dualizam vlasti u NBS uvođenjem Uprave za nadzor, rekao je poslanik demokrata Borislav Stefanović.

Predstavnik predlagača, poslanik SNS-a, Veroljub Arsić rekao je da vladajuća koalicija planira i želi da bude bolja od prethodne vlasti i da namerava da najbolje ljude iz struke postavlja na najodgovornije funkcije u državnim organima.

"Ko god da je guverner nije izmešten iz pravnog sistema i izopšten iz nadzora Skupštine i on poslanicima odgovara za rad NBS", rekao je Arsić odgovarajući na primedbe opozicije.

Arsić je ocenio je da Skupština postupa po Ustavu i da počinje da nadzire Narodnu banku, i dodao da da je osnovni cilj zakona uspostavljanje kontrole NBS nad finansijskim tržištem i uspostavljanje kontrole parlamenta nad centralnom bankom.

Na snagu se vraća zakon o NBS, koji je 2003. godine predložila i usvojila Demokratska stranka, rekao je Arsić, dodajući da je "bilo zloupotreba i dolazilo do pranja novca, pa je zbog toga ovim izmenama predviđeno da platni promet u zemlji i inostranstvu kontroliše NBS".

Poslanici LDP-a su ocenili da se predloženim izmenama zakona stvara partijska banka stranaka vladajuće koalicije. Amandman LDP kojim je zatraženo preciziranje da guverner ne sme obavljati funkciju u političkoj stranci najmanje godinu dana pre izbora na tu funkciju nije prihvaćen.

Poslanik SPO-DHSS Mirko Čikiriz ocenio je da je novi zakon nastavak politizacije i vraćanje unazad, i dodao da je bitno da li će viceguverneri biti ljudi od struke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.