Usvojen Predlog zakona o finansiranju stranaka

Izvor: RTS, 28.Apr.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Predlog zakona o finansiranju stranaka

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji će biti upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, rekao koordinator Vlade za odnose sa medijima Slobodan Homen.

Koordinator Vlade Srbije za odnose sa medijima Slobodan Homen saopštio je da je Vlada usvojila Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji će biti upućen u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

"Zakon će sutra biti objavljen na sajtu Vlade i po >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hitnom postupku biće upućen u Skupštinu", rekao je Homen na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije.

Homen je istakao da su zakonska rešenja usaglašena sa standardima Evropske unije i sa preporukama Venecijanske komisije.

Kako je istakao, predviđene su prekršajne sankcije za političke stranke u slučaju kršenja zakona, kao i uskraćivanje sredstava iz budžeta za finansiranje redovnog rada.

"Zadnja verzija je predviđala da se sav novac koji je protivpravno uplaćen na račun stranke oduzima, ako je utvrđeno krivično delo. Pre dva dana proširili smo i na to da se, u slučaju da stanka bude kažnjena za prekršaj, takođe novac oduzme", objasnio je Homen.

Prema njegovim rečima, Zakon će se sigurno primenjivati na narednim izborima.

Vlada je na sednici odlučila i da potpiše ugovor sa privrednim društvom "Metal sistemi" iz Kragujevca, kojim će na Republiku Srbiju biti preneto 57 odsto kapitala ovog preduzeća, a 10 odsto na zaposlene.

Vlada je donela i zaključak o usvajanju ugovora o realizaciji investicionog projekta "Gorenje" u Zaječaru, gde će biti otvoreno novih 300 radnih mesta.

Direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajilović rekao je da je Vlada ovlastila premijera Mirka Cvetkovića da potpiše ugovor o regulisanju odnosa između Vlade i "Niteksa" iz Niša.

Prema njegovim rečima, postoji veliko interesovanje "Benetona" za otvaranje fabrike u tom gradu, u kojoj bi bilo zaposleno oko 2.000 radnika. 

Sistematizacija radnih mesta za ministarstva koja su nastala spajanjem dva ministarstva je u toku, dodao je Mihajlović i najavio da će taj posao biti završen u roku od 15 dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.