Usvajanje reformskih zakona do kraja jula

Izvor: RTS, 26.Jun.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanje reformskih zakona do kraja jula

Reforme u Srbiji neće kasniti ni dana. Do kraja jula biće usvojeni važni reformski zakoni, a do 2018. Srbija će imati ekonomiju spremnu za Evropu, poručio je premijer Aleksandar Vučić sa sastanka sa stranim investitorima. Posle procene štete od poplava, građani će dobiti obećanu pomoć od države.

Gradnja kuća umesto onih koje je voda odnela, počinje na Vidovdan, a obećanih 200 hiljada dinara stiže kad Vlada, Evropska unija i Svetska banka utvrde kolika je šteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Biće kada završimo s procenama i kada budemo imali liste, neće to da bude bacano iz aviona, nego to će da dobiju oni koji imaju štetu toliku ili veću od toga", kaže premijer Aleksandar Vučić.

U najhitnijem mogućem roku će se završiti s procenama, da ne bi bilo pljački kao u Kraljevu i Valjevu, rekao je Vučić.

Investitori kažu da je otklanjanje posledica poplava važno, ali da to ne bi trebalo da uspori reforme.

Ferederik Kuen iz Saveta stranih investitora kaže da u proteklom periodu nije značajnije poboljšana poslovna klima.

"Najveći problem i dalje je primena zakona. Od ove Vlade, s obzirom na većinu koju ima u parlamentu, očekujemo da sprovede reforme i stvori bolje uslove za rad, što će dovesti i do boljeg standarda", poručuje Kuen.

Srbija zaslužuje da bude uspešna zemlja, ističe Vučić. "Mi ćemo naš posao makar kroz 'trnje i muke' da završimo do 2018. godine, a onda je na EU da odluči hoće li da primi u svoje redove ili ne Srbiju kao takvu. Ali Srbija neće biti bogalj ekonomija 2018", kaže Vučić.

Do kraja jula menjaju se važni sistemski zakoni - o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji. Prvi među njima biće Zakon o radu, bez obzira na otpore sindikata.

"To hoćemo da uradimo zato što želimo da bude više posla za ljude u Srbiji, a ne zato što neko podržava ili ne. Pa šta mislite, zašto 12 godina posle ubistva Zorana Đinđića niko nije pokrenuo pitanje izmena Zakona o radu, jer bi se naišlo na žestok otpor i brinulo se o političkim poenima, a ne o budućnosti Srbije", rekao je premijer i dodao da će ova vlada brinuti o budućnosti Srbije uz puno poštovanje sindikata.

Četiristo novih inspektora 

Da bi obezbedila iste uslove za rad svima i smanjila sivu ekonomiju i šverc, Vlada je usvojila izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji. Kazne se pooštravaju, a u inspektore prebacuje 400 zaposlenih iz administracije.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da će svakog poreskog obveznika moći da obiđu do tri puta mesečno.

"Dakle, uz organizovanu kampanju gde ćemo ljude upozoriti, mi ćemo za dve-tri nedelje krenuti u beskompromisnu borbu vezanu protiv sive ekonomije", rekao je Krstić.

Zakonima se stvara osnova da se reše nagomilani problemi, ali se, kaže ministar privrede Dušan Vujović, mora menjati i način razmišljanja.

Ako imate pogrešan način onda nećete naći rešenje ni tamo gde ima prostora za rešenje, rekao je Vujović.

"Moj poziv je da promenimo pristup, i da iskoristimo ove zakone i procese koji su pred nama da tražimo rešenje, da gledamo u đevrek, a ne u rupu, rupa je uvek tu, rupa je uvek bilo, da sklanjamo barijere i tražimo rešenje", poručuje Vujović.

A u septembru stižu nove mere štednje - i državi i građanima, i još izmena zakona: O javnim preduzećima, stimulacijama, investicijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.