Ustoličenje vladike Teodosija u nedelju

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličenje vladike Teodosija u nedelju

Episkop Raško-prizrenski Teodosije biće svečano ustoličen u nedelju, 26. decembra u Prizrenu. Vladiku Teodosija će u tron episkopa uvesti patrijarh Irinej.

Novoizabrani episkop Raško-prizrenski Teodosije biće svečano ustoličen u nedelju, 26. decembra u Prizrenu.

Vladiku Teodosija će u tron episkopa Raško-prizrenski uvesti patrijarh Irinej koji će toga dana od devet časova u prizrenskom sabornom hramu Svetog Đorđa služiti svetu liturgiju.

"Svečani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čin ustoličenja novog episkopa u drevnom gradu Prizrenu događaj je od velikog značaja za našu Crkvu, posebno verni narod na Kosovu i Metohiji, pa se očekuje prisustvo većeg broja vernika i drugih gostiju", navodi se na sajtu te Eparhije.

Eparhija podseća da je svečanost ustoličenja prilika da se ukaže na značaj Prizrena kao drevnog eparhijskog centra koji ponovo dobija na važnosti posle završene obnove hrama Svetog Đorđa i zgrade episkopije, kao i drugih objekata koje su albanski ekstremisti zapalili 17. marta 2004. godine.

Iako je Prizren danas grad u kome živi samo 18 Srba od predratnih 8.000, povratkom sedišta eparhije u taj drevni grad SPC će još jednom potvrditi svoju rešenost da ostane sa svojim vernim narodom na Kosovu i Metohiji, navodi se na sajtu.

Eparhija Raško-prizrenska oformljena je 1808. godine spajanjem dve drevne eparhije Raške i Prizrenske. Obe Eparhije pominju se u poveljama vizantijskog cara Vasilija Drugog početkom 11. veka, a 1219. godine ulaze u sastav svetosavske autokefalne Arhiepiskopije Žičke.

Vladika Teodosije je na dužnost episkopa raško prizrenske eparhije izabran na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve umesto umirovljenog, a kasnije i raščinjenog vladike Artemija.

Prethodno je episkop bio vladika Lipljanski, iguman manastira Visoki Dečani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.