Ustoličen kruševački episkop

Izvor: RTS, 24.Jul.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličen kruševački episkop

Monah David Perović rukopoložen je za prvog episkopa novoosnovane Kruševačke eparhije. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski gospodin Irinej, a ustoličenju vladike prisustvovala su 23 episkopa Srpske pravoslavne crkve, crkveni velikodostojnici i vernici.

Posle 350 godina Kruševac je ponovo sedište episkopije. Čin svečanog ustoličenja vladike počeo je večernjim bdenijem u Sabornoj crkvi svetog Đorđa, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srpskog gospodina Irineja, vladika iz zemlje i sveta, crkvenih velikodostojnika i vernika.

Od turskih vremena Kruševac je čekao na obnovu episkopije. "Ovo još jedan dokaz da se posle 1833. godine, kada je Kruševac oslobođen od Turaka imalo puno čekati da se obnovi episkopija kruševačka, to jest da potraga za našim identitetom nije nimalo laka i u tom smislu ovo je jedna vrsta duhovne obnove", istakao je teolog Dragić Ilić. "U isto vreme ovo je i tačka oslonca za budućnost."

I za Kruševljane koji su se i danas okupili u hramu Svetog Đorđa i ispred njega, kako bi prisustvovali ustoličenju vladike, reč je o istorijskom trenutku.

"Za verni narod je veoma značajno, a i za one koji prilaze Crkvi, a njih je sve više, i radujemo se od srca", kaže Jelena Protić Petronijević.

Spasoje Milovanović, dramaturg, kaže da ga posebno raduje to što  Kruševac, najopevaniji grad u našoj epskoj poeziji, ponovo dobija eparhiju: "Meni kao Kruševljaninu predstavlja čast i zadovoljstvo što prisustvujem ovom činu."

U tron kruševačkih episkopa uveden je dr  David Perović, profesor Bogoslovskog fakulteta, rođen 1953. godine u Đurakovcu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski gospodin Irinej.

Svečanim činom hirotonisanja Kruševac je, posle više od tri veka dobio vladiku i episkopiju u čijem sastavu je pet namesništva i 89 parohija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.