Ustavni sud ukinuo presudu Glavašu

Izvor: Beta, 12.Jan.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud ukinuo presudu Glavašu

ZAGREB, 12. januara 2015. (Beta) - Ustavni sud Hrvatske u ponedeljak je ukinuo osudjujuću presudu Vrhovnog suda Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, objavljeno je u Zagrebu.

Sud je naložio Vrhovnom sudu ponavljanje postupka kojim je potvrdjena osudjujuća presudu zagrebačkog Županijskog suda, a Glavašu izrečena osmogodišnja zatvorska kazna koju već godinama služi u BiH. Ukinuta je presuda i ostalim suosudjenima u tom slučaju, objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je Ustavni sud u obrazloženju koje prenosi T-portal.

Glavašev pravni tim ustavnu tužbu podneo je pre više od četiri godine.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Branimir Glavaš pravosnažno je osudjen na osam godina zatvora, a kaznu je potvrdilo i pravosudje u BiH. On u BiH služi zatvorsku kaznu budući da je u maju 2009, uoči izricanja presude u Hrvatskoj, pobegao u susednu državu čije državljanstvo takodje ima. Do sada je odležao tri petine zatvorske kazne.

Glavaš je osudjen u slučaju poznatijem kao "selotejp" zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS) naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

U drugom slučaju poznatijem kao "garaža" osudjen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Djordja Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.

Glavaš je prvi hrvatski političar osudjen za ratne zločine.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.