Ustavni sud odložio odluku o navijačima

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud odložio odluku o navijačima

Odložena odluka o zahtevu republičkog javnog tužioca da Ustavni sud zabrani rad ekstremnim navijačkim podgrupama. To što Ustavni sud još nije doneo odluku ne sprečava ostale državne organe da reaguju, rekla predsednica tog suda Bosa Nenadić.

Sudije Ustavnog suda Srbije odložile su odluku o zahtevu za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa, koji je podneo republički javni tužilac.

Republičko javno tužilaštvo ocenilo je da iz toga što predlog Tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za zabranu 15 navijačkih podgrupa nije dobio potrebnu većinu za raspravu, proizilazi da je Ustavni sud nenadležan.

U saopštenju Tužilaštva piše: "Odluka navodi na sumnju da je u pitanju odugovlačenje postupka, na šta ukazuje činjenica da posle 14 meseci, Ustavni sud još uvek razmatra da li je nadležan ili ne u tom predmetu", navodi se u saopštenju.

Prema oceni Tužilaštva, moglo se očekivati da posle tako dugog perioda Ustavni sud donese odluku.

"Republičko javno tužilaštvo zauzima stav da je Ustavni sud nadležan, s obzirom na to da su navedene grupe koje su pobrojane u inicijativi registrovane i da je njihovim delovanjem ugrožavan ustavni poredak i bezbednost Srbije", ističe se u saopštenju.

Ustavni sud, posle višečasovne rasprave, nije prihvatio zaključak sudije izvestioca Dragiše Slijepčevića da je taj organ nadležan da odlučuje o zabrani 15 ekstremnih navijačkih podgrupa Crvene zvezde, Partizana i Rada.

Kako je novinarima rečeno u tom sudu, sudija izvestilac, posle zaključka suda, treba da predloži dalje postupanje.

Na današnjoj sednici, glavna tačka sporenja bila je da li je Sud nadležan da raspravlja o zabrani neregistrovanih udruženja, kao što je slučaj sa 15 ekstremnih navijačkih podgrupa, čiju zabranu je zatražio republički javni tužilac.

Sudija izvestilac rekao je da te navijačke podgrupe nisu registrovane u Agenciji za privredne registre.

U svom zaključku, sudija izvestilac Dragiša Slijepčević naveo je da je Ustavni sud nadležan da odlučuje samo o zabrani rada registrovanog, ali i neregistrovanog udruženja osnovanog u skladu sa zakonom, kao i delova udruženja bez statusa pravnog lica u okviru registrovanog udruženja.

"Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa, kada je njihovo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje", navodi se u zaključku sudije izvestioca.

On je podsetio i na mogućnost da neregistrovana udruženja deluju tajno.

"Međutim, da li su 'udruženja' čiju je zabranu predložio republički javni tužilac tajno osnovana mimo uslova propisanih zakonom, u konkretnom slučaju ne može se utvrditi iz dostavljene dokumentacije, zato smatram da se do odgovora na ovo faktičko pitanje može doći jedino na javnoj raspravi", ocenio je Slijepčević.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić ukazala je da to što taj sud još nije doneo odluku o zabrani navijačkih podgrupa ne sprečava ostale državne organe da reaguju.

Nenadićeva je podsetila da u zahtevu za zabranu tih grupa tužilac navodi da je reč o kriminalnim strukturama.

"Ako su to kriminalne grupe, ja se pitam da li je to jedino u nadležnosti Ustavnog suda", istakla je Bosa Nenadić.

Ona je upitala da li je, prethodno, izostalo delovanje ostalih organa, pa se sada traži da Ustavni sud zabrani delovanje tih grupa, čije je delovanje, i prema njenoj oceni, nesporno kriminalno.

"Huliganske i kriminalne grupe" 

Ustavni sud održao je nekoliko pripremnih sednica u vezi sa tim predmetom.

Predlog za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa u okviru udruženja građana i van udruženja i njihovo brisanje iz registra, podneo je, 16. oktobra prošle godine, tadašnji vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović.

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija: Ultra boys, Belgrade boys, Ultras, Brigate, Alkatraz, Ludaci-Padinska Skela, Anti-Romi, South family, Head hunters, Irriducibili-NBG, Shadows, Extreme boys, Čuvari časti, Brain damage i United Force 1987.

Takođe, zatražena je zabrana navijačke podrgrupe Junajted fors 1987, koja nije registrovana u okviru nekog udruženja, već je organizovana na teritorijalnom principu, po mestu stanovanja.

U predlogu su detaljno nabrojane navijačke podgrupe koje se smatraju za huliganske i kriminalne grupe, kao i sve njihove vođe.

Tužilac traži zabranu Ultra bojsa, na čelu sa Markom Vučkovićem, Veljkom Stajićem, Markom Mitrovićem, Miroslavom Jankovićem i Ivanom Bogdanovom, koji je uhapšen zbog nereda na stadionu u Đenovi.

Zatim Belgrejd bojsa čije su vođe Velibor Dunjić, Uroš Avramović, Željko Božović i Dražen Dragaš, koji je u nedelju uveče uhapšen zbog pretnji vlasniku jednog lokala i nedozvoljenog nošenja oružja.

Traži se zabrana i za Ultras na čelu sa Vladimirom Šavijom, Draganom Vasićem, Milanom Ćopićem i Vukašinom Popovićem, zatim za Alkatraz koji predvode Nikola Dedović, Vladimir Maljković, Aleksandar Vavić, Ljubomir Marković, Đorđe Prelić i Miloš Radisavljević.

Pored toga, zabrana se traži za Ludake Padinska Skela koju vodi Dragan Ćurčić, Anti-Rome na čelu sa Predragom Simićem, Saut femili vođe Alena Kostića, Hed hanters koju predvodi Branislav Penčić, Irriducibili-NBG vođe Žarka Vidakovića, Šedous vođe Gorana Klještana, Ikstrim bojsa vođe Ljubiše Stevića.

Predložena je zabrana i za Čuvare časti na čelu sa Aleksandrom Vasićem, Brejn demidž vođe Dragana Đurđevića, kao i za Junajted fors, koji predvode Dragan Supurović i Marko Bulatović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

USS: Nenadležni da odlučujemo o navijačkim grupama

Izvor: Večernje novosti, 09.Dec.2010

Sud odbacio zaključak sudije Dragiše Slijepčevića da je ovaj organ nadležan da odlučuje o zabrani 15 ekstremnih navijačkih podgrupa

Nastavak na Večernje novosti...

Ustavni sud odložio odluku o navijačima

Izvor: TimockeVesti.net, 09.Dec.2010

Odložena odluka o zahtevu republičkog javnog tužioca da Ustavni sud zabrani rad ekstremnim navijačkim podgrupama. To što Ustavni sud još nije doneo odluku ne sprečava ostale državne organe da reaguju, rekla predsednica tog suda Bosa Nenadić.

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.