Ustavni sud čuva duple fotelje

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud čuva duple fotelje

Beograd -- Ustavni sud Srbije odugovlači s donošenjem odluke kojom bi političarima bilo zabranjeno da sede u dve fotelje, piše "Blic".

Zbog toga se postavlja pitanje, piše taj list, da li je najviša sudska instanca u Srbiji nezavisna institucija.

Svi potezi Ustavnog suda koji su povučeni u ovom slučaju išli su na ruku stranaka i politike.

Najdrastičniji je primer iz decembra, kada je određeni broj sudija uspeo da preglasa svoju koleginicu i specijalnu izvestiteljku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oliveru Vučetić, u čijem mišljenju nedvosmisleno stoji da je amandman koji omogućava duple funkcije - neustavan.

Takvim potezom, ne samo da je čitav proces vraćen na početak, već je i "duplim funkcionerima" kupljeno vreme kako bi do kraja mandata mirno obavljali više funkcija i za svaku od njih bili plaćeni.

U "nevinost" Ustavnog suda u ovom slučaju sumnja i Bogoljub Milosavljević, profesor Ustavnog prava.

"Amandman na Zakon o Agenciji koji je legalizovao duple funkcije sačinjen je tako da ih omogućava do isteka mandata, a ovim prolongiranjem se, sasvim očigledno, taj cilj i postiže. Odugovlačenjem je omogućeno da se neustavna odluka realizuje do kraja kako su to vladajuće stranke i zamislile u najvišem zakonodavnom telu. Kada mandati isteknu, neće ni biti potrebe za ocenom ustavnosti", kaže Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.