Ustavni savet Francuske odbacio predlog o porezu za bogate

Izvor: Blic, 29.Dec.2012, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni savet Francuske odbacio predlog o porezu za bogate

Ustavni savet Francuske danas je odbacio predlog predsednika Fransoa Olanda da se sa 75 odsto oporezuju najbogatiji obveznici u Francuskoj, ali je premijer Žan-Mark Ero najavio da će vlada predložiti nove mere.

Ustavni savet je pod pritiskom opozicionih desničarskih poslanika ocenio da porez od 75 odsto na prihode veće od milion evra, koji bi bio deo državnog budžeta za 2013. godinu, krši principe jednakog oporezivanja.

Ustavni savet je svoju odluku objasnio navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bi takvim merama jedna porodica u kojoj svaki član zarađuje po 900.000 evra godišnje bila oslobođena poreza, dok bi u drugoj, u kojoj jedan član zarađuje, na primer, 1,2 miliona evra, a drugi nema prihoda, morala da plati porez za ekstrabogate.

Predlog o visokom oporezivanju najbogatijih u Francuskoj bio je jedan od najvažnijih predloga Olandove predizborne kampanje, ali se on ipak nije našao u 60 zadataka njegovog petogodišnjeg mandata.

Tako visoko oporezivanje najbogatijhih postalo je simbol Olandove želje da ojača državne finansije, a nove francuske vlasti su poručivale da je plaćenje poreza patriotiski čin.

Predlog socijalističkog predsednika izazvao je oštre kritike i proteste vlasnika velikih kompanija, a skandal je izbio i kada je glumac Žerar Depardije odlučio da se nastani u Belgiji kako bi izbegao plaćanje visokog poreza.

Povezane vesti: Putin: Ako Depardje želi ruski pasoš, dobiće ga Žerar Depardije postao Rus, a možda i Crnogorac? Izglasan zakon o porezu za najbogatije u Francuskoj Lagerfeld nazvao Olanda ''idiotom'' Najbogatiji Francuz nastaviće da plaća porez u Francuskoj kao i do sada

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuski bogataši mogu da odahnu

Izvor: RTS, 29.Dec.2012

Odbačen predlog francuskog predsednika Fransoa Olanda da se najbogatiji u toj zemlji oporezuju sa 75 odsto. Premijer Žan-Mark Ero najavljuje nove mere. Opozicija likuje. ..Ustavni savet Francuske odbacio je predlog predsednika Fransoa Olanda da se sa 75 odsto oporezuju najbogatiji obveznici u Francuskoj,...

Nastavak na RTS...

Odbačen predlog o porezu za bogate

Izvor: B92, 30.Dec.2012, 13:10

Pariz -- Ustavni savet Francuske je odbacio predlog predsednika Fransoa Olanda da se sa 75 odsto oporezuju najbogatiji obveznici u Francuskoj...Međutim, premijer Žan-Mark Ero je najavio da će vlada predložiti nove mere...Ustavni savet je pod pritiskom opozicionih desničarskih poslanika ocenio da...

Nastavak na B92...

Socijalističke vlasti Francuske traže novi način oporezivanja bogatih

Izvor: Vostok.rs, 30.Dec.2012

30.12.2012. -..Francuska vlada priprema nove predloge za povećanje poreza za bogate. Juče je ustavni sud odlučio da je superporez od 75% za bogate, koji je predlagao predsednik Fransoa Oland, protiv principa jednakosti građana i osnovnih zakona Francuske...Premijer Žan-Mark Ejro je izjavio da će...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.