Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspostaviće se registar doktorskih disertacija

Beograd - Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju doprineće transparentnom radu visokoškolskih institucija, uspostavljanju registra doktorskih disertacija i lakšem priznavanju stranih diploma, rekao je juče u Skupštini Srbije Srđan Verbić, ministar prosvete i nauke. Govoreći o priznavanju stranih visokoškolskih diploma, on je naveo da postoje tri kategorije priznavanja.

- Kod priznavanja za nastavak obrazovanja i dalje će se pitati visokoškolske institucije na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kandidat želi da nastavi školovanje. Kada je reč o zapošljavanju, tu će ministarstvo biti efikasnije, a treća kategorija se tiče regulisanih profesija, istakao je Verbić. Objašnjavajući razloge za usvajanje izmena ovog zakona, ministar je naveo da je u pitanju usklađivanje sa EU, ali da postoje i interni razlozi. Inače, kako se juče čulo, radna grupa koja je radila na nacrtu izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju radiće na novom zakonu koji bi trebalo da se pojavi do kraja 2015. Za izglasavanje ovog zakona obezbeđena je podrška stranaka vladajuće koalicije, dok je opozicija najavila da će glasati protiv, jer izmene ne nude rešenja za najteže probleme u visokom obrazovanju.

- Ne samo da se ne reaguje na najteže prekršaje ili probleme u visokom obrazovanju nego smo imali situaciju u maju i junu da su postojale ozbiljne sumnje i u to da su delovi doktorske disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagirane. Ministar Verbić, koji brani Predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju, tada je tvrdio da u našem sistemu i u zakonima ne postoje jasne procedure i jasna pravila kako se utvrđuje plagijat“, rekao je Vladimir Pavićević, poslanik Nove stranke, i dodao da je iznenađen što od maja do septembra ministar nije uspeo da u predlog izmena zakona umetne makar kovanicu koja se zove „akademska čestitost“.

On je rekao da se „akademska čestitost“ zasniva na samostalnoj izradi radova i na poštovanju tuđih autorskih prava, a da su plagijat i autoplagijat najteži prekršaji tog principa. Zato je upozorio da će od ministra Verbića zatražiti ostavku, ako ne prihvati amandman koji se odnosi na princip akademske čestitosti. O disertaciji ministra Stefanovića govorila je i poslanica DS Aleksandra Jerkov, upitavši ministra prosvete šta je bilo sa tom disertacijom, ne zato što je u pitanju doktorat ministra policije, već što taj slučaj ukazuje da u našem obrazovnom sistemu postoje veliki propusti. Marko Đurišić, šef poslaničke grupe NDS, rekao je da država nema mehanizme da odgovori na spekulacije oko doktorskih disertacija i da je očigledno da se akreditacija u Srbiji ne radi na najbolji način.

Aleksandar Martinović, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, podsetio je da su na dnevnom redu izmene Zakona o visokom obrazovanju, a ne iskonstruisane i ispolitizovane afere oko doktorata ministra policije.

- Poslanici SNS i stručna javnost pružili su dovoljno dokaza da je reč o isfabrikovanoj aferi čiji predmet nije Stefanovićev doktorat, već namera ministra unutrašnjih poslova i namera vlade da se u Srbiji jednom zauvek iskorene kriminal i korupcija, rekao je Martinović.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.