Uspešna godina za šampione znanja

Izvor: B92, 12.Avg.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešna godina za šampione znanja

Pobednici nacionalnih olimpijada iz fizike, hemije i matematike, koje je i ove godine organizovao NIS, osvojili prestižna priznanja na međunarodnim takmičenjima

Mladi srpski fizičari, matematičari i hemičari ostvarili su veliki uspeh na međunarodnim olimpijadama održanim u Indoneziji, Brazilu i na Tajlandu. Osvojili su ukupno 15 medalja, od čega je jedna zlatna, devet srebrnih i pet bronzanih medalja.

Timovi koji su predstavljali Srbiju na ovim najprestižnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnim takmičenjima srednjoškolaca, izabrani su kao ovogodišnji pobednici nacionalnih olimpijada iz fizike, hemije i matematike koje je i ove godine organizovao NIS. Ova kompanija već niz godina ulaže u razvoj i afirmaciju mladih i talentovani kroz program „Energija znanja“, a rezultat takvog ulaganja su brojne medalje i priznanja srpskih olimpijskih timova na međunarodnim naučnim olimpijadama.

Ove godine pet medalja, od kojih jednu zlatnu i četiri srebrne, osvojili su mladi fizičari iz Srbije, koji su uz podršku kompanije NIS učestvovali na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj od 16. do 24. jula u gradu Jogjakarta u Indoneziji. Ovo je peta zlatna medalja i najbolji rezultat koji su mladi takmičari iz Srbije ostvarili na do sada održanim međunarodnim takmičenjima iz fizike za srednjoškolce.

Tim učenika iz Matematičke gimnazije iz Beograda takođe je ostvario veliki uspeh na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, održanoj od 15. do 23. jula u Rio de Žaneiru u Brazilu. Mladi srednjoškolci iz beogradske Matematičke gimnazije osvojili su četiri srebrne i dve bronzane medalje.

Mladi srpski hemičari, takmičili su se ove godine na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi na Tajlandu gde su osvojili četiri medalje- jednu srebrnu i tri bronzane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.