Uspeh srpskih dizajnera na konkursu Mišelin Čelendž

Izvor: BKTV News, 05.Dec.2014, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh srpskih dizajnera na konkursu Mišelin Čelendž

Dvadesetdevetogodišnjeg  Petar  Vuković,  industrijski  dizajner  iz  Užica,  jedan  je  od  ukupno  15ravnopravno  nagrađenih  autora  na  prestižnom  američkom  konkursu  Michelin  Challenge.

 
Dizajn njegovog futurističkog automobila  Rutsio  biće  predstavljen  od  13.  do  26.  januara  2015.  godine  uDetroitu, na jednom od najvećih svetskih auto-salona. Ovaj Užičanin ostavio je iza sebe 1.000 učesnika konkursa iz celog sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a njegov uspeh je veći kada se zna da su u žiriju bili direktori dizajnerskih studija General Motorsa, Nissana, Mercedesa, Forda…
Pobednici  konkursa imali  su zadatak da osmisle estetiku konceptnog automobila,  ali  i  najsloženijatehnička i tehnološka rešenja. Zahvaljujući ovako zahtevnim propozicijama, Michelin je iz mora uspešnih i dobrih autora izdvojioone  čiji  talenat,  stečeno  znanje  i  uloženi  rad,  zadivljuju  i  dokazane  stručnjake  iz  automobilske industrije.
„Ova nagrada u stvari je saznanje da sam ostvario napredak, ali je pre svega potvrda da je životni putkoji sam davno izabrao – pravi“, kaže Vuković,

 
„Za kreaciju su važni inspiracija i žestok rad. Ovaj spoj stavlja vas na liniju između imaginacije i  stvarnosti.  Onda se izmaštano materijalizuje, u skladu sa resursima koje imate na raspolaganju, zatim sledi preispitivanje. Cilj svega je videti više i bolje, naučiti još, i na kraju, stvoriti nešto čega bez vas na svetu ne bi bilo“, otkriva mladi dizajner iz Užica Rutsio pogone četiri elektrimotora smeštena u točkovima, a glavna odlika automobila je mogućnost rotiranja točkova vertikalno i horizontalno.
I Marko Luković među prvih 15
Uspeh dizajnera iz Srbije na konkursu Michelin Challenge 2015 „Drive Your Passion“ upotpunio jeMarko Luković.

Njegov Hyperion 2030 takođe se našao među 15 nagrađenih učesnika  prestižnog konkursa. Marko Luković je nagrađen u izboru Michelin Challenge Design 2014, a široj javnosti postao je poznat 2001. kada je u svojoj 23. godini života pobedio na prvom međunarodnom konkursu za dizajn Peugeot vozila budućnosti.
Izvor: B92
The post Uspeh srpskih dizajnera na konkursu Mišelin Čelendž appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.