Uskoro razgovori o kanalu Dunav - Vardar

Izvor: RTS, 10.Okt.2013, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro razgovori o kanalu Dunav - Vardar

Zvanični razgovori o izgradnji kanala Dunav - Morava - Vardar počeće uskoro, očekuje resorni ministar Milan Bačević. Na osnovu tog projekta, može da se sprovodi još hiljade drugih isplativih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, saobraćaja, rekao Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević rekao je da očekuje da uskoro počnu zvanični razgovori o izgradnji kanala Dunav - Morava - Vardar.

Bačević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u razgovoru s novinarima povodom godinu dana rada rekao da je i Makedonija zainteresovana da se uključi u izradu kanala kojim bi Beograd plovnim putem bio spojen sa Solunom.

Ministar je najavio da će u subotu, 12. oktobra, s kineskim zvaničnicima u Beogradu razgovarati o tom projektu.

Kako je naveo, kineska kompanija "Čajna Gežuba korporejšen" je besplatno uradila studiju opravdanosti izgradnja kanala Dunav - Morava - Vardar koja je pokazala da je on tehnički izvodljiv i ekonomski isplativ.

"Nema veće razvojne šanse za Srbiju od tog projekta na osnovu kojeg može da se sprovodi još hiljade i hiljade drugih isplativih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, saobraćaja", rekao je ministar.

Bačević je rekao da Srbija nema novca da sama izgradi kanal Dunav - Morava - Vardar i da bi najbolje bilo da se on izgradi pomoću koncesije.

Ministar je naveo da se ne usuđuje da prognozira koliko bi vremena da trebalo da se izgradi taj kanal, jer sve zavisi od toga šta će biti dogovoreno s potencijalnim investitorima i partnerima u tom poslu.

"Taj projekat bi svrstao Srbiju u evropske velesile i time bi zemlja na svojevrstan način naplatila svoj povoljan geostrateški položaj", rekao je Bačević.

Govoreći o izgradnji gasovoda Južni tok, Bačević je rekao da očekuje da će izgradnja početi u decembru i da Srbiju neće koštati ni dinara.

Kako je naveo, sve troškove će plaćati ruska strana, a kasnije će Srbija preko naplate rente vratiti dug.

Upravo se razmatra izgradnja južnih krakova gasovoda Južni tok kroz Srbiju kako bi se gas dopremio do Makedonije, Kosova i Crne Gore, rekao je ministar Bačević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.