Uskoro počinje gradnja Veletržnice Beograd

Izvor: S media, 08.Jan.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro počinje gradnja "Veletržnice Beograd"

Na mestu današnje Kvantaške pijace, na površini od 18,5 hektara, tokom marta će početi izgradnja "Veletržnice Beograd", koja će stanovnicima glavnog grada Srbije nuditi do 40 odsto jeftiniju, svežu hranu, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Na tom prostoru će, kako je saopšteno, raditi oko 1.500 proizvođača i najmanje 50 pravnih lica, koja će se baviti trgovinom hrane.

Veletržnicu će činiti sedam hala, koje će biti završavane sukcesivno, a >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sastojaće se iz parcele na kojoj se nalazi postojeća Kvantaška pijaca s pripadajućim objektima, kao i još dve parcele na kojima sada nema izgrađenih objekata.

U prvoj fazi rada je, kako je poručeno, planirana izgradnja hale za voće i povrće, kao i asfaltiranje pripadujućeg parkinga za teške kamione.

Ruskinja napravila film o Beogradu (VIDEO)

Izradnja stanova u Novom Beogradu od marta

"Bus plus" od 1. februara

Planirano je i formiranje edukativnog centra u kome će se trgovci i proizvođači obučavati kako da najefikasnije sarađuju.

Veletržnica će, kako je naveo direktor tog preduzeća Dragan Pušara, imati hale za voće i povrće, meso, ribu i cveće, a one će biti izgrađene u skladu sa standardima o bezbednosti hrane i klimatizovane prema vrsti robe.

Pušara je naveo da će biti uspostavljene interne polise kvaliteta, koje će omogućiti kontrolu valjanosti poslovanja i robe kakvih do sada nije bilo, a tim normativima će biti definisane i klase voća i povrća, prema kojima će se formirati njihova cena.

"Najvažnije od svega je da će Beograđani osnivanjem veletržnice dobiti od 30 do 40 odsto jeftiniju svežu hranu - voće, povrće, meso, ribu, cveće, da će proizvođači dobiti konkurentan okvir u kome mogu da nastupe, a da će država dobiti red i fiskalnu disciplinu u sektoru sveže hrane", rekao Pušara.

Grad Beograd i "Gradske pijace" su, kako je saopšteno, raspisali javni poziv investitorima zainteresovanim da učestvuju u vlasništvu i upravljanju veletržnicom - najvećim regionalnim centrom za razmenu, uvoz i izvoz voća, povrća, cveća, mesa i ribe.

Potencijalni graditelji veletržnice i učesnici u javno-privatnom partnerstvu mogu biti domaća i strana privredna društva, koja proizvode tu robu i trguju njom, zemljoradničke zadruge i udruženja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i lokalne samouprave.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.