Uskoro oštrija kontrola

Izvor: RTS, 31.Okt.2010, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro oštrija kontrola

Puna primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu počinje 11. novembra. Ugostiteljski objekti manji od 80 metara kvadrata moći će da se opredele da li će biti pušački ili nepušački, a oni veći moraće da jasno podele prostor za pušače i nepušače.

Od 11. novembra počinje puna primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Stručnjaci očekuju da će primenom tog zakona doći do smanjenja broja pušača i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prevencije, pre svega, koronarnih bolesti, a kontrola inspekcijskih službi će biti oštrija.

Ugostiteljski objekti koji su manji od 80 metara kvadratnih moći će da se opredele da li će biti pušački ili nepušački. Oni veći moraće da podele prostor na pušački i nepušački i da ga jasno obeleže.

Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je Tanjugu da je Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima i u radnom prostoru stupio na snagu 15. maja ove godine, ali da je postojao rok od 180 dana za pravna lica i preduzetnike da svoj rad usklade sa tim aktom.

Tim zakonom, koji je usklađen sa evropskim propisima, predviđena je zabrana pušenja na svim javnim i radnim mestima, istakla je doktorka Krstev.

Krstev je navela, da je izuzetak za otvaranje posebne prostorije predviđen kod ustanova socijalne zaštite za smeštaj nepokretnih i teško pokretnih osoba, specijalnih bolnica za lečenje psihijatrijskih bolesnika, institucija i odeljenja palijativne nege, kao i ustanove za izvršenje zatvorskih kazni.

Posebna prostorija ne može se otvoriti u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i vaspitanju, društvenoj brizi o deci, socijalnoj zaštiti i kulturi, sportu.

Pušenje će biti zabranjeno u radnom prostoru svih medija, mestima gde se snimaju emisije, čak i ako postoje restorani ili bifei, dok na primer ustanove poput banaka mogu imati posebnu prostoriju.

Krstev tvrdi, da zabrana pušenja ne smanjuje promet u ugostiteljskim objektima čega se vlasnici uglavnom pribojavaju.

Kazne za neposlušne

Sanitarna inspekcija će obavljati nadzor svih mesta u kojima je zabranjeno pušenje, a kazne za neposlušne firme se kreću od 500.000 do milion dinara, od 30.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice (direktora, vlasnika, upravnika) i od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

Lice koje krši zabranu pušenja biće kažnjeno sa 5.000 dinara.

Prema rečima doktorke Krstev, takva politika utiče na smanjenje pušenja kod mladih, smanjeno oboljevanje od srčanih bolesti i na povećano odvikavanje od duvana, a značajno je i za kompletno poboljšanje zdravlja stanovništva, posebno kada su u pitanju koronarne bolesti, za 10 do 20 odsto.

Prema podacima dobijenim u akciji istraživanja zdravlja stanovnika Srbije iz 2006. godine, čak 31 odsto lekara su pušači, 48 odsto medicinskih sestara i 45 odsto nemedicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama.

Istraživanje pušenja kod trudnica i porodilja u Srbiji iz 2008. godine pokazalo je da u proseku jedna trećina trudnica puši pre začeća, 37 odsto puši u nekom periodu trudnoće, a 31 odsto puši šest meseci posle porođaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Punim plućima od 11. novembra

Izvor: Politika, 31.Okt.2010

Inspektori će imati pravo da kažnjavaju ne samo ako nekog zateknu sa upaljenom cigaretom, nego i ukoliko na radnom mestu pronađu opušak, korišćenu pepeljaru ili osete miris duvanskog dima..„Armiji” pušača kojoj u Srbiji pripada gotovo trećina odraslog stanovništva za prilagođavanje odredbama...

Nastavak na Politika...

Može da se puši u zatvorima, ali ne u medijima

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2010, 07:02

BEOGRAD - Punom primenom Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu od 11. novembra pušenje će u posebnim prostorijama biti dozvoljeno zaposlenima, na primer, u bankama i zatvorima, ali ne i u medijima ili u ugostiteljskim objektima manjim od 80 kvadratnih metara...Stručnjaci očekuju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.