Uskoro o finansiranju Vojvodine

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro o finansiranju Vojvodine

Pokrajinska vlada pripremila nacrt zakona o finansiranju Vojvodine. Liga socijademokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih mađara još nisu videli tekst. Demokratska stranke, ipak, veruje u njihovu podršku.

Vlada Vojvodine uradila je Nacrt zakona o finansiranju pokrajine. Ipak, koalicioni partneri demokrata, Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine kažu da nisu konsultovani, a nisu videli ni tekst. DS, ipak, veruje u njihovu podršku. Pokrajinski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da zbog nepoštovanja ustavnih obaveza republička vlast Vojvodini u ovoj godini duguje više od 30 milijardi dinara.

U Pokrajini se čuje da se Zakon o finansiranju čeka kao Godo. Zato su ga, čini se, pokrajinske demokrate napisale. Okosnica nacrta je da se decentralizuje Poreska uprava.

"Sredstva koja se na ime poreza usmeravaju ka republičkom budžetu, a potom iz republičkog budžeta prebacuju ka korisnicima u Vojvodini, sada bi poreski obveznici direkno punili budžet Vojvodine do sedam odsto", kaže potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović.

Ustav predviđa da Vojvodina dobije sedam odsto republičkog budžeta, ali ne precizira da li se to odnosi na prihodnu stranu državne kase ili na ceo budžet.

Vojvođani sada dobijaju sedam odsto od poreza, ali ne i sredstva od taksa i naknada. Pokrajinska administracija kaže da je to nedovoljno, ali ne otkriva koju osnovu predviđa novi nacrt. To, ali ni druge detalje ne znaju koalicioni partneri DS-a. Za nacrt, saznali su, kažu, iz medija.

"Mislim da je to rešenje veoma simpatično, ali ništa o tom nacrtu zakona ne bih mogao da kažem preciznije jer ga nisam video", kaže predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i dodaje da će da ga prouči kad ga dobije. 

Bojan Kostreš kaže da u Ligi socijaldemokrata Vojvodine očekuju da vide nacrt zakona.

Za rešenje u okviru Ustava zalaže se opozicioni SNS. Ni oni nisu videli nacrt, ali nude rešenje - da se u zakonu napravi razlika između planiranog i realnog budžeta, čime će, kažu, cifra za Vojvodinu biti predvidiva.

"Mi smo protiv izvornih prihoda jer bi to značilo neku vrstu rasturanja jedinstvenog finansijskog sistema, jedinstvenog načina ubiranja prihoda i kontrole naplate prihoda", rekao je predsednik Saveta SNS-a za Vojvodinu Igor Mirović.

Ukoliko Nacrt bude usvojen u pokrajinskoj skupštini, postaće važeći tek kada ga ocene republički poslanici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.