Uskoro nacrt zakona o Južnom toku

Izvor: RTS, 03.Nov.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro nacrt zakona o "Južnom toku"

Iduće nedelje biće poznata prva verzija narta zakona o "Južnom toku", kažu iz Ministarstva energetike. Zakon bi trebalo da bude usvojen u Skupštini do kraja godine, ističe ministarka Zorana Mihajlović, a njime će se regulisati pitanje eksproprijacije zemljišta za izgradnju gasovoda.

Prva verzija nacrta zakona o "Južnom toku" biće završena iduće sedmice, saopštili su iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije. Svrha tog zakona je da se olakšaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ubrzaju procedure za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju, istakli su predstavnici Ministarstva novinarima u Beogradu.

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da prvu verziju nacrta zakona o "Južnom toku" priprema "Srbijagas" i da će ga tokom sledeće sedmice dostaviti Ministarstvu na doradu.

"Zakon bi trebalo da bude donet u Skupštini Srbije do kraja godine", navela je Mihajlovićeva.

Kako je rečeno, zakon o "Južnom toku" trebalo bi da reguliše i pitanje eksproprijacije zemljišta za izgradnju gasovoda i da ubrza izradu dokumentacije i procedure izdavanja dozvola za izgradnju.

Nosilac projekta izgradnje deonice gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju je rusko-srpsko preduzeće "Južni tok Srbija" sa sedištem u Švajcarskoj, u kojem ruski "Gasprom" ima 51 odsto vlasništva, a srpsko državno preduzeće "Srbijagas" 49 odsto.

Gasovod "Južni tok" dopremaće ruski gas do potrošača u EU.

Po ranijim procenama, ukupna vrednost projekta izgradnje gasovoda "Južni tok" trebalo bi da bude 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi za polaganje podvodne deonice u Crnom moru, a 5,5 milijardi za kopnene radove.

Prve količine gasa trebalo bi da budu isporučene do kraja 2015. godine, a da gasovod do kraja 2017. godine dostigne pun kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Skupština akcionara kompanije "Južni tok Srbija" donela je 29. oktobra konačnu investicionu odluku o početku izgradnje tog gasovoda kroz Srbiju.

Po informacijama "Srbijagasa", očekuje se da će godišnji prihod od tranzita gasa kroz Srbiju biti oko 200 miliona evra.

Radovi na izgradnji "Južnog toka" u Srbiji trebalo bi da počnu decembra ove godine pripremnim radovim u opštini Vrbas, na izgradnji jedne od dve kompresorske stanice u Srbiji. U decembru bi trebalo da počne i izgradnja gasovoda u Rusiji.

Po podacima "Srbijagasa", procenjena vrednost izgradnje oko 470 kilometara gasovoda kroz Srbiju je oko 1,7 milijardi evra, kapacitet će biti 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, a na radovime će biti zaposleno oko 2.000 ljudi.

Gasovod bi u Srbiju iz Bugarske trebalo da uđe kod Zaječara, a da izađe kod Subotice, na granici Mađarske.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.