Uskoro film o Desanki Maksimović

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro film o Desanki Maksimović

U pripremi je film o najpoznatijoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović pod nazivom "Tražim pomilovanje ili velika tajna", piše"Politika".

U februaru naredne godine navršiće se 20 godina od smrti poznate srpske pesnikinje Desanke Maksimović, što je povod za pripremu filma posvećenog njenom životu i poeziji.

Igrani film "Tražim pomilovanje ili velika tajna" biće klasičnog dramsko-biografskog žanra, sa minimumom dokumentarnog materijala, a obuhvatiće skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << celi život pesnikinje (1898–1993), od njenog detinjstva do smrti.

"Osnovna ideja o realizaciji filma o Desanki jeste da srpska prosveta i kultura odaju neizmernu počast pesnikinji, na način da ostane na korist budućim generacijama mladih i koji će im biti od pomoći da saznaju i zavole njeno ogromno pesničko delo", kaže idejni tvorac filma, srpski scenarista Miloš Paramentić.

Film će, prema sadašnjem planu, režirati Milorad Milinković, autor filmova "Mrtav ladan", "Potera za sreć(k)om"...

Desanka Maksimović, rođena 16. maja 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva, bila je pesnikinja, profesorka književnosti i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Preminula je 11. februara 1993. godine u 95. godini u Beogradu. Sahranjena je u Brankovini kod Valjeva.

Čuvši za strijeljanje đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine, pesnikinja je napisala poemu "Krvava bajka" koja svedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom u Drugom svetskom ratu.

Najčešći motiv u poeziji Desanke Maksimović bila je ljubav, a njena reč, odnos prema svetu i filozofija i sami su bili pesničke prirode. Njeno osnovno pesničko geslo bilo je da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu.

Mnoge njene pesme predstavljaju poziv ljudima da budu dobri, plemeniti, ponositi, postojani, da poštuju ljude drugačijih uverenja i načela, mišljenja, boja i vera, i da budu strogi prema svojim manama kao i prema tuđim.

Njena poezija, pripovetke, romani, knjige za decu prevođeni su na mnoge jezike, a pojedine pesme nalaze se u antologijama poezije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.