Usamljenost povećava krvni pritisak

Izvor: Blic, 20.Mar.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usamljenost povećava krvni pritisak

Ljudi koji se osećaju usamljeno češće pate od visokog krvnog pritiska, nego oni koji su zadovoljni svojim odnosima sa bliskim osobama, prenosi “Dejli mejl”.

Prema najnovijem naučnom istraživanju, hronično osećanje usamljenosti direktno utiče na povećanje krvnog pritiska kod osoba koje imaju preko 50 godina, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Američki naučnici sa univerziteta u Čikagu su zaključili da je usamljenost ozbiljan faktor rizika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji sam po sebi ugrožava i psihičko i fizičko zdravlje

Depresija i stress samo delimično utiču na krvni pritisak, smatraju naučnici.

U istraživanju o starenju, koje je trajalo pet godina, učestvovalo je 229 osoba starosti od 50 do 68 godina.

Njima su, između ostalog, postavljana pitanja o prijateljima, poznanstvima i ponašanju u društvu, na osnovu kojih su naučnici donosili zaključke o tome da li se ispitanici osećaju usamljeno.

Po završetku studije, naučnici su zaključili da je ispitanicima koji se smatraju usamljenima, krvni pritisak često bio visok i da je rastao u skladu sa njihovim trenutnim psihičkim stanjem.

Povišene vrednosti krvnog pritiska su one preko 140/90 mmHg, kod osoba starijih od 18 godina koje ne uzimaju lekove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.