Usaglasiti Ustav sa faktičkim stanjem

Izvor: B92, 28.Maj.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Usaglasiti Ustav sa faktičkim stanjem"

Lider LSV Nenad Čanak upitao je predsednika Aleksandra Vučića zašto se ne ide na promenu Ustava, kako bi se taj dokument usaglasio sa faktičkim stanjem na KiM.

On je naglasio da bi, po slovu aktuelnog Ustava, trebalo angažovati sve policijske i vojne snage, otići u Prištinu uhapšiti Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i ugušiti pobunu na delu teritorije Srbije.

"Da li to može da se uradi? Naravno ne. Ako ne može da se uradi, onda se mora usaglasiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ustav sa faktičkim stanjem", rekao je Čanak.

Dodaje da postoji ozbiljan nesporazum oko pregovora koji su u ćorsokaku već duže, jer se uvek kreće od iste platforme koja je, po njegovom mišljenju, nacionalistička i centralistička. Kaže da je pogrešno insistirati na tome da postoji nesporazum između Albanaca i Srba, te da treba razgraničiti da li je u pitanju konflikt Albanaca i Srba ili aktuelne prištinske administracije sa delom stanovništva srpskog porekla koje živi tamo.

"To je vrlo važno, jer se u tom slučaju poistovećuje etnička grupa sa jednim političkim projektom, a to nije tačno", naveo je Čanak.

Po njemu je potpuno pogrešna postavka pokušaj rešavanja kosovskog pitanja, jer se pominje da je na Jarinju i Brnjaku stavljena granica izumeđu Srba i Srba, te da ne treba da čudi ako u Albaniji pomenu da na svim svojim granicama imaju Albance sa jedne i druge strane.

"Dolazimo u poziciju da se pravda velikoalbanski projekat koji dobija na popularnosti. Hoću da skrenem pažnju da se gube potencijalni saveznici, saveznici dobre volje", kaže on.

Za ćorsokak u pregovorima kaže da treba pogledati sudbinu Velike Britanije posle izbora za Evropski parlament u kome je Britanija, uprkos Bregzitu, učestvovala i gde se vidi da se otvara niz novih problema koje je EU zatvorila.

"To su problemi Škotske i Irske. Ostankom u EU ti problemi bi bili relaksiraniji, ako ne bi bili potpuno uklonjeni. Devetnaestovekovni koncept poimanja nacije vezane za teritoriju u ovom slučaju isključivo je štetočinski, zato što nas dovodi u poziciju da povezivanjem nacije i teritorije gubimo iz vida da integrativni proces kakve nudi EU su suštinsko rešenje za to. I zato što više EU, to manje tenzija", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.