Urušavanje duha starog Beograda (2): A u Skadarliji - striptiz!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Avg.2015, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urušavanje duha starog Beograda (2): A u Skadarliji - striptiz!

Nema još ni dva meseca kako je otvoren striptiz klub u Skadarliji, nekada umetničkoj četvrti i duhovnoj oazi Beograda, a vlasnici se hvale kako im ne manjka ni gostiju, ni zarade.

Striptiz u metropoli, zašto da ne! Ali da li baš u Skadarliji, u staroj ambijentalnoj celini pod zaštitom države i nadomak kuće Đure Jakšića?

Kakva namena, takav i izgled. Noćni klub Romansa u potpunosti odudara od neposrednog komšiluka, kafana sa otvorenim baštama i raspevanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << starogradskim muzikantima.

Zatvoren i zatamnjen prostor u delu stare pivare na dnu Skadarske ulice ima prigušeno crveno svetlo na ulazu, a dobronamernom prolazniku ostaje da se nada da "crveni fenjeri" neće osvanuti i na skadarlijskoj kaldrmi sa noćnim "prodavačicama ljubavi".

Mladić iz kluba nam prilazi i ljubazno odgovara da ne vidi ništa čudno što su se go-go igračice ugnezdile baš ovde.

- Treba ići u korak s vremenom - lakonski konstatuje.

Urušavanje duha starog Beograda (1): Opelo za srpske kafane

Taj tranzicioni duh doneo je šarolikost Skadarliji u koju i dalje hrle stranci, uvereni da će ih na ovom nevelikom prostoru što se proteže između Francuske i Dušanove ulice, zapljusnuti mirisi ćevapa iz starih srpskih kafana, razgaliti starogradski orkestri i oplemeniti izložene slike i nadahnuti recitatori. Pitanje je vremena koliko će ih to samozavaravanje držati, s obzirom da je slavna Skadarlija sada četvrt šarolikosti, bez reda i sa sve manje autentičnosti.

Za stolovima skadarlijskih kafana umeli su da osvanu Zmaj, Glišić, Matavulj, Domanović, Vojislav Ilić, Vinaver... ali i veliki hrvatski pisci i pesnici Matoš i Tin Ujević. Veruje se da je u Skadarliji nastala drama Đure Jakšića "Stanoje Glavaš" i njegova pesma "Padajte braćo!" Ispijajući rakiju, Stevan Sremac je beležio fraze, izraze i čitave dijaloge običnog sveta, koristeći ih kasnije u svojim delima, dok je Nušić dobru ideju plaćao hranom i pićem, sve dok se ne padne pod sto.

Danas je četvrt skupa za odumirući srednji stalež, pa tek u letnjim večerima Beograđani se usude da prošetaju Skadarskom. Samo onako, bez svraćanja u skupe skadarlijske kafane.

Preko puta Dva bela goluba nalazi se moderni kafić Familija, a posle njega i Kazablanka kojeg su vlasnici potpisali kao "beogradski pab". Sledi restoran italijanske kuhinje Campa de fiori, uz obaveznu naznaku da u njemu služe - testeninu!

Mesto u Skadarliji našlo se i za hostel, a čuvena Dva jelena iz 1832. ispisana su na latinici, kao i Šešir moj koji je, za svaki slučaj, strance obavestio o svom imenu i na engleskom - My hat.

Skadarlija, taj srpski Monmart u kojem su umeli da osvanu pisci, glumci, muzikanti, intelektualci ali i probisveti, izašla je iz Drugog svetskog rata neoštećena, ali se njeni poštovaoci pitaju da li će preživeti surovo tržišno vreme 21. veka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.