Urušava se brana kod Kuršumlije

Izvor: B92, 17.Jun.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urušava se brana kod Kuršumlije

Kuršumlija -- Brana Selova, na teci Toplici kod Kuršumlije, čija izgradnja traje već 21. godinu iako nije do kraja završena ovih dana je počela da se urušava.

Kako je za Betu rekao zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević, ukoliko se što hitnije ne preduzmu mere i brana ne privede nameni, može doći do ozbiljnijih posledica.

Iako je brana građevinski završena, nije dovoljno zaštićena i sa vrha brane su počele da se odvajaju velike kamenice i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << padaju niz zid brane, objasnio je Milošević.

"Zvali su ljudi koji su videli da se brana urušava. Otišli smo na lice mesta i utvrdili da se velike kemenice sa vrha brane odvajaju i kotrljaju niz zid brane. Ne samo da se sama brana urušava već je to veoma opasno za prolaznike, vozače i selo koje se nalazi uz samu branu", kazao je zamenik predsednika opštine.

Višenamenska akumulacija Selova je počela sa izgradnjom pre 21 godine. Prema projektu, završetak izgradnje je bio planiran 1994. godine. Međutim zbog nedostatka finansijskih sredstava ta brana je tek nedavno završena sa izgradnjom. Građevinski radovi su završeni, brana je podignuta na 71 metar, u dužini od 430 metara i tako je ostavljena, tvrdi Milošević

"Nisu izvedeni završni radovi, osim što je sama brana podignuta od kamena sa glinenim jezgrom. Brana nije zaštićena mrežom niti je očišćeno korito za jezero, zato je i počela da se urušava. Sve to nije dorađeno zbog političkih prepucavanja i zbog nemarnosti države. Ovdašnjim meštanima je naneta velika šteta. Oduzeto im je

oko 300 hektara obradive površine, koja je iskopana i sada zarasla u korov", kaže Milošević

Inače, brana Selova je početkom izgradnje, bila najveća investicija države Srbije. Projektom je bilo predviđeno da se iz tog jezera obezbede pijaćom vodom pet opština i grad Niš. Međutim, vodovodne cevi od brane do tih opština, nikada nisu postavljene.

U međuvremenu, pojedini gradovi su rešili problem vodosnabdevanja.

Milošević je izrazio zbrinutost zbog toga što je brana zapostavljena i što se prekinulo sa radovima.

"Pored toga što je njeno urušavanje veoma opasno i rizično, nakon što se bude delimično urušila, tek tada država neće uložiti novac u završne radove ove brane. Zato apelujem na nadležne da što pre izađu u susret i da ovu branu privedu nameni,dok ne bude kasno", kazao je Milošević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OPASNOST: Urušava se nedovršena brana na reci Toplici kod Kuršumlije

Izvor: Telegraf.rs, 17.Jun.2012

Izgradnja brane traje već 21 godinu, a velike kamenice sa vrha brane počele su da se odvajaju i kotrljaju niz zid, što je opasno za prolaznike, vozače i selo, koje se nalazi uz branu

Nastavak na Telegraf.rs...

Nezavršena brana počela da se urušava

Izvor: Danas, 17.Jun.2012

„Brana Selova, na reci Toplici kod Kuršumlije, čija izgradnja traje već 21 godinu i još nije do kraja završena, ovih dana je počela da se urušava“, rekao je zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević. Ukoliko se što hitnije ne preduzmu mere i brana ne privede nameni, može...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.