Uručene nagrade „Politike” i „Politikinog Zabavnika”

Izvor: Politika, 25.Jan.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade „Politike” i „Politikinog Zabavnika”

Tradicionalna priznanja umetnicima i piscima za 106. rođendan Politike

Povodom obeležavanja 106 godina postojanja „Politike”, juče su u holu zgrade u Makedonskoj ulici 29 u Beogradu, svečano uručene tradicionalne „Politikine” nagrade za najbolju umetničku izložbu u prethodnoj godini Mariji Dragojlović i Dragoljubu Raši Todosijeviću. Uručena je i nagrada „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo za mlade Mini S. Ćurčin >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Branislavu S. Ognjenoviću za knjigu „Jagorčevina i ostalo”, objavljenu kao autorsko izdanje. „Politikina” priznanja nagrađenim umetnicima uručio je Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika”, a nagradu „Politikinog Zabavnika” autorima knjige „Jagorčevina i ostalo”, deki i unuci, uručio je Zeferino Grasi, glavni i odgovorni urednik „Zabavnika”.

U ime žirija „Politikine” nagrade za najbolju izložbu u protekloj godini, koja postoji od 1932. godine i koja znači potvrdu stvaralačke zrelosti, ali i pomeranje granica umetničkog izraza, obratio se Slavko Timotijević, predsednik žirija:

– Postavkama u galerijama Čačka i Kruševca, i u ciklusu novih radova „Rouge noir” – slikarstvo Marije Dragojlović izdvaja se svojom koncentrovanom energijom, zračenjem svečanog mira i odnegovanom ličnom poetizacijom sveta i celovitosti života. Marija Dragojlović beskompromisno sledi nužnost logike sopstvenog stvaralačkog bića sa naglašenom vezanošću za svet femine, a njenu delikatnu intimu sagledava u kulturi malih predmeta kao što su ruževi, pudrijere, kutijice...

Rašu Todosijevića, koji je nagrađen za izložbu „Dnevnik 3” u beogradskoj galeriji „Ozon”, žiri je ocenio kao, po svemu, posebnu pojavu na domaćoj, pa i na međunarodnoj sceni.

– Todosijević pripada onoj grupi umetnika koji su veoma jasno, još krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, učinili radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i napravili realni priključak ka novoj svetskoj sceni u trenutku njenog nastajanja. Njegovo nesumnjivo prisustvo na domaćoj i međunarodnoj sceni u toku prošle godine, njegovi nastupi u Muzeju savremene umetnosti u Kumamotu, Muzeju Bobur u Parizu, i Belgiji, konkretan su razlog za ovu značajnu nagradu kojom se na, izvestan način, verifikuje njegova, kod nas manje poznata, ali značajna uloga i mesto na međunarodnoj sceni, rekao je Slavko Timotijević.

Obrazloženje „Zabavnikove” nagrade pročitao je predsednik žirija Dragan Babić:

– U dosluhu sa očevidnom revolucijom u vaspitavanju čitalaca od sedam do sto sedam godina bili su Mina S. Ćurčin i Branislav S. Ognjenović, koji su svoju kratku i jasnu knjigu „Jagorčevina i ostalo” naselili u 21. vek, i ambijent neskrivenih moralnih pouka, od kojih su novi vaspitači digli ruke. Jedna od ovih ovovekovnih pouka glasi: „Ako te neko iznenada počne da hvali, potrudi se da blagovremeno ustanoviš pravi i istinski razlog za to. Da li želi da te odere i ispuni slamom i čuva kao trofej, ili želi tvoju pečenku, ili je skromniji pa bi se zadovoljio i time da ti samo počupa perje i njime zakiti svoj lovački šešir. Važno je da to tačno ustanoviš još dok ti je sve perje na broju”.

M. Vulićević

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.