Izvor: VOA, 15.Avg.2023, 15:46

Uručene američke "lične" kamere za policajce Srbije

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil i ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić prisustvovali su danas uručenju 60 kamera koje će saobraćajna policija nositi na uniformi i snimati interakciju policajaca s građanima. U Beogradu će 1. septembra početi pilot projekat u kojem će saobraćajni policajci nositi kameru na uniformi, a cilj je da se ta praksa proširi u celoj Srbiji, javio je FoNet. Gašić je rekao da je to novina koja bi trebalo da poveća transparentnost rada policije, jer će beležiti postupak kontrole i građani će imati dokaz ako prema njima nije postupano u skladu sa zakonom, a policajci da su postupali u skladu sa zakonom. Ambasador Hil rekao je da je to nova ideja, ali da postaje sve popularnija u SAD i Evropi. Kako je rekao, iskustva iz drugih zemalja pokazuju da kamera doprinosi povećanju poverenja građana u policiju. On je dodao da bi kamera trebalo da pomogne u balansiranju između moći države i prava građana i da je važno utvrditi procedure za čuvanje ličnih podataka građana. Gašić je istakao da će snimci sa kamera moći da se koriste po nalogu suda.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Neće više moći za prekoračenje da se "piše pojas"! Otkrivamo čemu će sve služiti kamere na uniformama saobraćajne policije (FOTO)

Izvor: 24sedam.rs, 16.Avg.2023, 08:11

Za početak će biti korišćeno 60 kamera, a ministar policije Bratislav Gašić naglasio je da se radi o pilot-projektu

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.