Urednik Glasa Amerike: Strahujemo, od Trampa

Izvor: B92, 28.Okt.2020, 07:50

Urednik Glasa Amerike: Strahujemo, od Trampa

Vašington -- Suočen s pretnjama mešanja administracije Donalda Trampa, šef američke javne radio stanice "Glas Amerike" obavezao se da će braniti novinarsku nezavisnost.

"U ideološkom ratu nećemo pobediti američke neprijatelje ako budemo reprodukovali ono što je najgore u javnim medijima", napisao je Elez Biberaj u poruci svojim redakcijama.

"Glas Amerike" - američki ekvivalent Svetskog servisa BBC i Radio Frans enternasionala, već dugo predstavlja uzor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "odnosa slobodnog društva prema novinarima", ocenio je Biberaj.

Ali, nedavno imenovanje rođaka predsednika SAD Donalda Trampa, Majkla Paka, za šefa službe koja nadgleda javni radio, Agencije SAD za globalne medije, izazvalo je strahovanje "Glasa Amerike" za svoju nezavisnost.

Pak je u ponedeljak rekao u saopštenju da on "mora biti u stanju da osigura da to telo ispunjava 'opšte spoljnopolitičke ciljeve' Sjedinjenih Država, kako ih je utvrdio predsednik".

Taj režiser dokumentarnih filmova, koji je sarađivao sa Stivom Banonom, bivšim savetnikom Trampa, želi da "razbije barijeru" koja sprečava bilo kakvu intervenciju uprave USAGM-a u uređivački sadržaj medija koje nadgleda.

Redovne Trampove kritike američkih medija ne štede ni "Gas Amerike" kojeg je Bela kuća posebno optužila za širenje kineske "propagande" o pandemiji KOVIDA-19.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.