Uređenje sistema odbrane i bezbednosti

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređenje sistema odbrane i bezbednosti

Završena javna rasprava o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane. Usvajanjem tog dokumenta stvriće se mogućnost za dalje preciznije normativno i organizaciono uređenje sistema bezbednosti, sistema odbrane i Vojske Srbije, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je javna rasprava o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane završena i da su se učesnici "pozitivno izjasnili u odnosu na strukturu i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sadržaj teksta". Rasprava je trajala od 15. decembra 2008. godine.

"Stav učesnika je da je donošenje tih strategija prilika da se najznačajniji politički subjekti izjasne o najvažnijim strateškim pitanjima bezbednosne politike Srbije kao što su pitanje vojne neutralnosti, odnosa prema NATO i uloge Saveta za nacionalnu bezbednost", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je 24. decembra održan okrugli sto na temu "Nacrt strategije nacionalne bezbednosti", a 29. decembra okugli sto "Nacrt strategije odbrane".  Na oba skupa učestvovali su predstavnici brojnih fakuleta Univerziteta u Beogradu, Misije OEBS-a, Akademije za diplomatiju i bezbednost i nevladinih organizacija.

Sa predstavnicima navedenih fakulteta i nevladinih organizacija održani su i pojedinačni ekspertski razgovori u Ministarstvu odbrane.

"Od trenutka usvajanja tog dokumenta možemo računati na jedan daleko stabilniji pristup u reorganizaciji i mogućnosti daljeg preciznijeg normativnog i organizacionog uređenja sistema bezbednosti, sistema odbrane i Vojske Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Strategija nacionalne bezbednosti predstavlja najopštiji dokument kojim se formulišu bezbednosni ciljevi u oblasti spoljne politike, ekonomije, odbrane, unutrašnje bezbednosti, obrazovanja, nauke, kulture i u drugim oblastima društvenog života i određuju osnove sistema nacionalne bezbednosti.

Tim dokumentom se međunarodnoj i domaćoj javnosti daju na uvid strateška opredeljenja u kreiranju nacionalne bezbednosti i regionalnom i međunarodnom učešću u izgradnji što povoljnijeg stanja bezbednosti.

Strategija odbrane je po značaju drugi strategijski dokument, a prvi u oblasti odbrane, kojim se u najvećem broju država razrađuje Strategija nacionalne bezbednosti u delu koji se odnosi na oblast odbrane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.