Upozorenje Stejt departmenta za Srbiju

Izvor: Mondo, 19.Jan.2018, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje Stejt departmenta za Srbiju

Američki Stejt deparment izdao je upozorenje prvog nivoa za putovanje u Srbiju, što znači da treba preuzeti normalne mere opreza, uz upozorenje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zbog prijavljene epidemije malih boginja.

Health Alert for #Belgrade, #Serbia: @CDCgov has issued a Level 1 Travel Notice for Serbia due to a reported outbreak of Measles. Review the CDC notice here: https://t.co/Hg975MJ9EFpic.twitter.com/elhCVN2Mo5

— Travel - State Dept (@TravelGov) >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << January 19, 2018

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je upozorenje za američke državljanje koji putuju u Srbiju da su srpske vlasti proglasile epidemiju malih boginja.

Na sajtu Centra za kontrolu i prevenciju bolestipodseća seda su male boginje izazvane virusom koji se širi kroz vazduh, kašalj ili kijanje. Upozorava se da su male boginje veoma zarazne i navode simptomi bolesti – osip, visoka temperatura, kašalj, nos koji curi i crvene, vodnjikave oči.

Američkim državljanima koji putuju u Srbiju se savetuje da zaštite sebe tako što će proveriti da li su primili MMR vakcinu. Podseća se da bebe (stare od šest do 11 meseci) pre izlaska iz SAD-a treba da prime jednu dozu MMR vakcine, a deca starija od jedne godine i odrasli dve doze te vakcine.

Američkim državljanima se savetuje i da izbegavaju kontakt sa obolelima.

ČETIRI NIVOA upozorenja: Šta znače?

Američki Stejt Departmet izdaje četiri nivoa upozorenja za putovanja u strane zemlje. Prvi nivo znači da treba primenjivati normalan oprez, drugi nivo savetuje da treba primeniti povećan oprez, treći nivo upozorenja preporučuje putnicima da razmisle da li da uopšte putuju u određenu zemlju, dok četvrti nivo američke građane upozorava da ne putuju u određenu zemlju.

Podsetimo, od početka oktobra do danas u Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 1.114 slučajeva mailih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut".

Od toga je laboratorijski potvrđeno 527 slučajeva u Institutu Torlak.

Prema podacima Batuta, u Beogradu 404 obolele osobe, u srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 288 obolelih osoba, U Nišu 174, u Kraljevu 120, u Bojniku 21, Leskovcu 18, Novom Sadu 14, Smederevu 10, u Bujanovcu i Vlikoj Plani po šest, u Šapcu i Tutinu po pet, u Boru četiri i u Vranju i Smederevskoj Palanci po dve.

Najmlađa obolela osoba ima jedan i po mesec, a najstarija 60 godina, a većina obolelih, 93 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

 Od ukupnog broja obolelih, hospitalizovano je 34 odsto, a upala pluća registrovana je kod 141 obolele osobe.

Do sada su dve osobe umrle od komplikacija izazvanih malim boginjama, muškarac (30) u Beogradu, što je posle 20 godina prvi smrtni slučaj od malih boginja u Srbiji i dvogodišnje dete u Nišu.

Epidemija malih boginja će trajati do marta?

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.