Upozoreni smo, ako krenemo s vojskom na KiM...

Izvor: B92, 05.Jun.2018, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Upozoreni smo, ako krenemo s vojskom na KiM..."

Beograd -- Činjenica da velike sile ne priznaju, nemaju nameru da uvaže Rezoluciju 1244, za nas znači da mi imamo male mogućnosti da nešto učinimo, kaže Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao na pitanje novinara može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i spekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo "uvede" hiljadu pripadnika svojih snaga bezbednosti, kako to predviđa rezolucija UN.

"To nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, on je lično povodom ideje o povratku hiljadu vojnika upozoren da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svetu.

"Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt", preneo je predsednik upozorenje koje je dobio.

Kaže i da je više puta poredio situaciju, recimo, s rezolucijom o Jerusalimu, gde su zapadne sile odbacile Trampov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bela kuća.

Oni su to, dodao je, pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalimu.

"Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savetnike i...ništa", naveo je.

To je, kaže, ozbiljna situacija, te želi da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

"Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju", poručio je Vučić.

Platforma za pregovore koja je predstavljena u kosovskom parlamentu otežava razgovore u Briselu, ali i pokazuje prave namere Prištine, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, ali i ukazao da su, bez obzira na to, razgovori jedino rešenje.

"Tu platformu, kada pročitate, vidite da nisu ostavili ni milimetar, ni jedan odsto prostora za bilo kakav dogovor", rekao je Vučić, ističući da je druga stvar da li će taj dokument dobiti većinu.

Vučić smatra da pod spoljnim pritiskom takva platforma neće biti usvojena u pokrajinskoj skupštini, jer bi, kaže, svakom bilo jasno da sve posle toga postaje besmisleno.

Ali takav tekst govori, istakao je, o namerama i željama Prištine.

On je podsetio i na izjavu iz Prištine da bi nam učinili strašnu čast i uslugu time što će da prihvate pomirenje, ukoliko ih priznamo.

Kako je rekao, ono što bi Srbi trebalo da dobiju po tome je da nam Albanci kažu - evo, prihvatamo to da se pomirimo sa vama, ako nas priznate.

Prema njegovim rečima, takav stav proizlazi iz činjenice da oni žive u potpuno zatvorenom sistemu, gde i nema prostora za drugačiji glas.

Vučić je istakao da je ponosan što kod nas nije tako i naveo primer festivala "Mirdita", gde su i Srbi i Albanci iz Prištine mogli da dođu i kažu sve najgore o njemu...

"Kod njih postoji to - Srbi su počinili zločine, genocid, Srbe smo pobedili u ratu, kao da Amerikanci nisu ni učestvovali, zato moraju da nas priznaju, a onda ćemo mi biti voljni da učinimo strašan ustupak i da kažemo da smo se pomirli, mada suštinski to ne mislimo", rekao je Vučić.

Kada to čujete, onda shvatite, naglasio je, da to naprosto nije realno, niti je moguće, niti ima mnogo veze sa ovozemaljskim životom.

Dodao je da smo i mi mnogo puta živeli u sopstvenim zabludama, ali i da je veoma zadovoljan što danas racionalno i dobro procenjujemo sveukupno stanje, i ne zadovoljavamo se i zaluđujemo samo sopstvenim idejama i stavovima.

"U svakom slučaju, biće vrlo teško kada neko dođe sa takvom ili sličnim platformama u Brisel, ali Srbija neće da odustane od razgvora zato što su razgvori jedino rešenje", zaključio je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da nije sasvim tačno da Euleks odlazi sa KiM, jer će predstavnici te misije biti tamo, ali je ponovio da je strašna greška učinjena kada je ta misija uopšte došla, umesto da sve ostane pod okriljem UN.

"Euleksa će biti na KiM, ali to niko ne sme da kaže kako se ne bi zamerili prištinskim vlastima, jer su tamošnje partije albanske u međusobnim sukoboima."

Nadali smo se, kaže, da će ta misija svoj posao da obavlja profesionalno, a saglasio se sa ocenama da njeno delovanje nije bilo na najvišem nivou.

Ono što ga brine jeste to što Srbi ne uživaju zaštitu i trpe napade.

Na tvrdnje iz Prištine da nisu u pitanju napadi po etničkoj osnovi, Vučić je upitao "A po kojoj su onda?", ako je reč o napadu na pravoslavnog sveštenika i njegovu porodicu.

"Oni rade sve to po komandi", naglasio je predsednik Srbije.

On je ponovio da predstoje razgovori u Briselu, da nije veliki optimista, ali da će Srbija dati sve od sebe da do kompromisa dođe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.