Upis u prvi razred do 1. septembra, posle toga sledi provera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2010, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis u prvi razred do 1. septembra, posle toga sledi provera

BEOGRAD -

Osnovne škole imaju obavezu da, iako je zvaničan rok za upis đaka u prvi razred završen 31. maja, mališane upisuju sve do 1. septembra, a posle toga opštinska inspekcija proverava koliko je dece stvarno upisano i koliko njih ide u školu.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Želimir Popov rekao je Tanjugu da opštine vode evidenciju o upisu dece u škole, kao i da se po njihovom nalogu roditelji obaveštavaju da upišu dete u školu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Spisak dece koja bi ove školske godine trebalo da pođu u prvi razred dostavljen je svim osnovnim školama 26. februara, što je uobičajni postupak, nakon koga škole obaveštavaju roditelje da upišu dete", rekla je Tanjugu prosvetni inspektor u Požarevcu Branka Jeremić.

Prema njenim rečima, škole više puta pozivaju roditelje da upišu svoju decu, a opštinska inspekcija od 15. septembra proverava koliko je dece upisano i ide u školu. Ukoliko inspekcija utvrdi da neko od roditelja nije upisao dete u prvi razred protiv njih će biti podneta prekršajna prijava, objasnila je ona.

U opštini Voždovac navode da su predsedniku Aktiva direktora osnovnih škola za tu opštinu Milanu Žegarcu prosledili nalog da svaka škola pošalje pisane opomene roditeljima s obzirom na to da je do početka školske godine ostalo još malo vremena.

Pomoćnik predsednika opštine Voždovac Dubravka Filipovska rekla je Tanjugu da u toj beogradskoj opštini postoji određen broj problema, ali da se očekuje da oni narednih dana budu rešeni. Prema podacima od 12. jula, u 15 voždovačkih osnovnih škola, u prvi razred upisano je 1.437 učenika.

Prema zakonu, sva deca rođena od 1. marta 2003. do 1. marta 2004. godine, moraju da se upišu u školu, odnosno to su mališani koji će 1. septembra imati navršenih 6,5 do 7,5 godina.

Odredba o polasku dece u školu sa 6,5 godina važi još od 2003. godine i odlaganje nije moguće, a prema ranijim najavama iz Ministarstva prosvete, potvrde koje izdaju psiholozi o nespremnosti deteta za školu ne važe, jer nemaju osnovu u zakonu. Potvrde, u stvari, treba samo da posluže učiteljima da bi bolje upoznali dete koje će učiti.

Za upis dece u školu potreban je izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, lekarsko uverenje i uverenje da je dete završilo obavezni predškolski pripremni program.

Ove godine očekuje se upis oko 80.000 đaka prvaka, a za one roditelje koji ne upišu dete u osnovnu školu predviđena je prekršajna kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.