Upis u posebne biračke spiskove nedovoljno osmišljen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis u posebne biračke spiskove nedovoljno osmišljen

NOVI SAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić razgovaraće tokom nedelje sa predstavnicima nacionalnih saveta Bunjevaca, Hrvata, Mađara, Nemaca, Slovaka, Rumuna, Ukrajinaca i Rusina o upisu u posebne biračke spiskove Nacionalnih saveta.

Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina stupio je na snagu u septembru prošle godine, kada su počeli i rokovi za pripremu izbora koji će biti održani krajem maja ili početkom juna, dodaje se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Upis u posebne biračke spiskove nacionalnih manjina traje do 9. marta.



Pokrajinski ombudsman Dejan Janča i predstavnici nacionalnih saveta manjinskih nacionalnih zajednica saglasili su se danas da je upisivanje pripadnika nacionalnih manjina u posebne biračke spiskove trebalo da bude jasnije osmišljeno i koordinisano na svim nivoima, uz aktivnije učešće republičkih, regionalnih i lokalnih organa uprave.

Ključni problem je informisanje pripadnika nacionalnih manjina i čitave javnosti o tom procesu i njegovom značaju, navedeno je u saopštenju sa sastanka ombudsmana i njegovih saradnika sa predstavnicima 12 manjinskih nacionalnih saveta.

Istaknuto je i da pripadnicima brojčano manjih nacionalnih zajednica veliki problem predstavlja informisanje na maternjem jeziku o pojedinostima upisa u te biračke spiskove.

Pored nedovoljne obaveštenosti i skorog isteka roka za upis, problemi su nastali i zbog smanjenja budžetskih iznosa za rad nacionalnih saveta i zato što lokalne samouprave sporo obrađuju zahteve za upis u spiskove, pa je pitanje da li će većina nacionalnih zajednica uspeti da upiše potreban broj birača.

Naglasivši veliki značaj stalne saradnje institucija za zaštitu ljudskih prava sa nacionalnim savetima u rešavanju konkretnih pitanja ostvarivanja prava nacionalnih manjina, Janča je pozvao njihove predstavnike da i ubuduće aktivno sarađuju s pokrajinskim ombudsmanom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.