Upis besplatnih akcija počinje 28. januara

Izvor: Blic, 11.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis besplatnih akcija počinje 28. januara

Četiri miliona građana Srbije koji imaju pravo na besplatne akcije javnih preduzeća moći će od 28. januara do 31. jula da se na šalterima svih pošta u Srbiji evidentiraju kako bi ostvarili to pravo, rekao je juče na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Građani će od dokumenata morati da imaju samo ličnu kartu na osnovu koje će im se izdavati jedan primerak potvrde o evidenciji, dok će drugi primerak biti slat Agenciji za privatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na proveru. Dinkić je rekao da će građani morati da dostave i kartice sa dinarskim računom u banci na koji će se kasnije slivati sredstva od besplatnih akcija, a oni koji ne budu imali račune dobiće besplatno otvaranje računa od Poštanske štedionice. Prijavljivanje će morati da bude lično, odnosno neće moći da bude posredovanja ili zastupanja, a svaka zloupotreba od strane drugih lica ili eventualnih agencija će se kažnjavati do tri godine zatvora. Takođe će se kažnjavati i oni građani koji prijave da nemaju besplatne akcije, a dobili su ih u svojim preduzećima. Drugi sistem provere će biti upis u birački spisak, a stanovništvo će morati da bude upisano u spisak na dan kada se prijave za besplatne akcije. Građani koji su privremeno u inostranstvu moći će da se prijave u našim konzulatima, dok će bolesna i nepokretna lica na njihov zahtev posećivati specijalne komisije koje će ih evidentirati. Nakon prijave i provere, građani će obaveštenje o upisanim akcijama dobijati poštom na svoju adresu, a ministar je naglasio da će se prilikom evidencije voditi računa o ispravnosti podataka u ličnoj karti a građani koji dostave lažne podatke biće novčano kažnjeni. Pošta će otvoriti i telefonski centar gde će građani moći besplatno da se informišu o svemu. Što se tiče 150 hiljada zaposlenih u javnim preduzećima, oni će se prijavljivati preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje a moraće o svom trošku da podnesu potrebnu dokumentaciju.

Juče je predstavljen i raspored sredstava novog Nacionalnog investicionog plana. Ministar Dragan Đilas zadužen za NIP rekao je da ove godine opredeljeno 47 milijardi dinara za 971 projekat. Za 601 novi projekat biće opredeljeno 24,8 miliona dinara, dok će se drugi deo novca iskoristiti za nastavak započetih poslova.

Đilas: Rusi dolaze s novom ponudom za NIS

Ministar Dragan Đilas najavio je da se ovih dana očekuje dolazak delegacije ruskog „Gasproma" i dodao da u radnoj grupi nije bilo neslaganja da ponuđena cena za NIS nije prihvatljiva.

- Uputili smo ruskoj strani našu platformu i očekujemo njihovu ponudu. Očekujemo da u toj ponudi bude kapacitet gasovoda kao gde bi trebalo da prođe - rekao je on.

Pet najvećih projekata NIP-a u 2008.

obilaznica oko Beograda, deonica Dobanovci - Bubanj potok 2,5 milijardi

privlačenje direktnih stranih investicija, podsticaj novim radnm mestima 1,6 milijardi

izgradnja autoputeva Niš - Dimitrovgrad i Leskovac - Preševo 900 miliona

rekonstrukcija aerodroma Batajnica 362.126.338

rekonstrukcija Pančevačkog mosta 800 miliona

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.