Univerzalni prevodilac postoji i zove se Sigmo

Izvor: B92, 18.Dec.2013, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzalni prevodilac postoji i zove se Sigmo

Još od kada je u seriji Zvezdane staze prikazano kako vanzemaljske rase mogu da pričaju na jeziku razumljivom ljudima uz pomoće tehnologije iz budućnosti nazvane „univerzalni prevodilac“, tehnološke kompanije se trude da stvore takav uređaj, a čini se da je jedna to i uspela.

U pitanju je uređaj pod imenom Sigmo, mali uređaj koji je opremljen mikrofonom i zvučnikom i povezan na cloud. Sve što je potrebno da uradite jeste da izaberete jezik na koji želite da prevodite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i izgovorite rečenicu koju želite da bude prevedena u uređaj.

Sigmo snima vaš glas, onda snimak šalje na cloud radi prevoda putem Bluetooth konekcije sa vašeg smartfona.

Servisi kao što je Google Translate pomažu u dešifrovanju onoga što ste hteli da kažete i potom prevod šalju natrag.

Svega nekoliko sekundi nakon što ste izgovorili, Sigmo pušta prevod koji može da čuje svako ko je u blizini uređaja, po mogućstvu lokalni prodavac koji od vas želi da čuje porudžbinu.

Veština Sigmovog prevoda dobra je koliko i internet konekcija smartfona, ali uređaj može da radi i kao prosti Bluetooth zvučnik ili kao Google voice search na Android uređaju.

Sigmova Indiegogo kampanja bila je izuzetno uspešna i prvi uređaji bi trebalo da svoj put do korisnika nađu od januara 2014. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Univerzalni prevodilac postoji i zove se Sigmo

Izvor: B92, 18.Dec.2013

Još od kada je u seriji Zvezdane staze prikazano kako vanzemaljske rase mogu da pričaju na jeziku razumljivom ljudima uz pomoće tehnologije iz budućnosti nazvane „univerzalni prevodilac“, tehnološke kompanije se trude da stvore takav uređaj, a čini se da je jedna to i uspela...U pitanju je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.