Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništeno na stotine kilograma zatrovane ribe

Na reci Toplici kod sela Barlova postavljene su zaštitne mreže koje treba da zaustave stotine kilograma uginule ali i žive ribe, zatrovane izlivanjem opasnih materija koje su izazvale ekološku katastrofu u tom kraju, saopštila je danas prokupačka policija.

U saopštenju policije se navodi da su u prisustvu inspektora Ministarstva za zaštitu životne sredine ribočuvari juče izlovili i uništili više od 300 kilograma uginule i zatrovane ribe i da je akcija nastavljena i danas. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Policija je upozorila lokalno stanovništvo da nikako ne koriste za jelo ulovljenu ribu iz ekološki mrtve reke jer je opasna po zdravlje ljudi.

Meštani sela duž toka Toplice, čiji su bunari u blizini reke, upozoreni su da obavezno provere ispravnost vode za piće zbog mogućnosti da su se otrovne materije slile i u bunare.

Ekološka katastrofa desila se u ponedeljak, kada se u Toplicu izlila veća količina, kako se pretpostavlja fenola i amonijaka.

Zavod za zaštitu zdravlja iz Niša uzeo je na analizu zagađenu vodu i posle detaljne analize ustanoviće se koje su sve materije izazvale katastrofu i ko je odgovoran što su opasne materije dospele u reku, kaže se u policijskom saopštenju.

Dok se ne utvrdi krivac, inspektori su zabranili rad svim fabrikama i hladnjačama u kuršumlijskom kraju koji otpadne vode izlivaju u reku Toplicu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.