Uništeno 17000 komada oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništeno 17000 komada oružja

BEOGRAD - U Centru za reciklažu u Železniku danas je uništeno 17.000 komada malokalibarskog oružja, u najvećoj meri zaplenjenog u policijskim akcijama od kriminalnih grupa posle izvršenja krivičnih dela.

"Bolje je uništavati oružje nego da ono uništava ljude", kazao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je prisustvovao uništavanju pištolja, revolvera, karabina, lovačkih pušaka, vazdušnog oružja i ostalog lakog naoružanja, u najsavremenijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mašinama za reciklažu oružja pod nazivom "Šreder".

Veći deo zaplenjen od kriminalnih grupa

Najveći broj krivičnih dela izvrši se oružjem u ilegalnom posedu, i zato je obaveza MUP-a da što manje oružja bude kako na beogradskim tako i na ulicama Srbije, kazao je Dačić, ističući da je od 2005. godine zaplenjeno i u više navrata uništeno preko 30.000 komada oružja svih vrsta.

Danas je uništeno oružje koje manjim delom predstavlja višak naoružanja u MUP-u, dok je veći deo zaplenjen od kriminalnih grupa, kazao je Dačić i objasnio da se oružje, posle zaplene, čuva (kao materijalni dokaz) tokom sudskog postupka i uništava tek po okončanju procesa.

"Ovim Republika Srbija pokazuje odlučnost u suprotstavljanju kriminalu i terorizmu, kao i nameru da poštuje međunarodno pravo.

Prema njegovim rečima, velika količina malokalibarskog oružja predstavlja jedan od faktora nestabilnosti i rizika da to oružje dođe u pogrešne ruke.

"To je problem koji je prisutan u celom regionu zapadnog Balakana i jugoistočne Evrope posle konflikata koji su bili na našoj teritoriji i posledice tolike količine oružja svakodnevno osećaju građani prilikom vršenja krivičnih dela, nesrećnih slučajeva i eksplozija", ukazao je ministar.

Uskoro akcija nekažnjive predaje oružja

On je istakao da će policija u narednom periodu najverovatnije napraviti akciju dobrovoljne i nekažnjive predaje oružja koje građani poseduju i najčešće ne znaju šta će s njim, pa se dešava da se pištolji pronađu u parkovima ili kontejnerima.

Uništavanje oružja je deo zajedničkog projekta MUP-a, Centra za kontrolu malokalibarskog naoružanja u jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, a uništenje je omogućeno uz podršku Norveške.

Metalni delovi uništenog i recikliranog oružja biće pretopljeni i služiće drugim namenama.

SEESAC je zajednički program Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Regionalnog saveta za saradnju.

Njegova misija je da dodatno podrži sve međunarodne i domaće učesnike jačanjem nacionalne i regionalne sposobnosti da kontroliše i smanji širenje i zloupotrebu malokalibarskog naoružanja i na taj način doprinese povećanoj stabilnosti, bezbednosti i razvoju u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

Uništenju oružja prisustvovali su predstavnici UN u Srbiji, policijski oficiri za vezu i vojni atašei ambasada u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.