Uniforme – od Karađorđa do Tita

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uniforme – od Karađorđa do Tita

Postavka „Službena odela Srbije u 19. i 20. veku” biće otvorena do 14. oktobra u Istorijskom muzeju SrbijeKarađorđeva svečana dolama sa zlatovezom, bogato ukrašeni diplomatski frakovi, ekstravagantni dvorski kostim kneza Miloša Obrenovića, generalski mundiri sa zlatnim dugmadima, kape „titovke”... pronašli su svoje mesto na izložbi „Službena odela Srbije u 19. i 20. veku” u Istorijskom muzeju Srbije.

Postavku čine svečane i ratne uniforme vojnika i vojskovođa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lovaca, rudara, carinika pa čak i bolničarki.

Karađorđeva dolama iz 1810. godine

– Balerina Nina Kirsanova, koja je negovala francuske vojnike u Drugom svetskom ratu, donirala je svoj mantil Srpskom lekarskom društvu. To je samo jedan od kostima koji je pozajmljen muzeju za izložbu, dok se u njegovom vlasništvu nalazi samo sedam uniformi. Nijedna uniforma iz Prvog svetskog rata nije pronađena jer su se vojnici sa Krfa vratili odeveni u francuske i britanske. Njihovo mesto upotpunjava plakat – originalna slika kostima – objasnila je Vanja Vuksan, kustos i autor izložbe.

Pred vratima galerije „stražare” kostimi dva dvorska čuvara, a tik iza njih „pregovara” grupa diplomata u belim pantalonama i teget kaputima. Ponosno nose dvoroge šešire, ukrašene crnim perjem. Diplomata najvišeg čina diči se belim.

Ratna moda ogledala se u raznolikim ukrasima koji su označavali poziciju u vojsci i društvu. Vojnički činovnici nosili su jakne sa zlatovezom hrastove grančice, dok su civilni imali srebrne ili bele maslinove listove.

Svečana dolama kneza Miloša Obrenovića

Život jednog vojnika ovekovečen je nizom fotografija – od rane mladosti do starijeg doba. Sa sve većim brkovima, iz godine u godinu, menjala su se i njegova odlikovanja i uniforme.

Diplomatsko odelo Vladimira Milanovića, diplomate Kraljevine Jugoslavije, jedan je od eksponata koji je prvi put predstavljen javnosti. Povodom Međunarodne konferencije IKOM komiteta za kostim i akcije „Mesec odevanja”, izložba će biti otvorena do 14. oktobra.

I. Bubanja – M. Đurov

objavljeno: 29.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.