Unca zlata 1.943 dolara, berze mešovite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2020, 11:22

Unca zlata 1.943 dolara, berze mešovite

Cena zlata vinula se danas na istorijski najviši nivo usled pojačane tražnje uznemirenih investitora za plemenitim metalima zbog pogoršanja diplomatskih odnosa između Kine i SAD, dok je raspoloženje na tržištima akcija bilo mešovito uoči objave kompanijskih izveštaja o poslovanju.

Procenjuje se da evropske akcije nadoknaditi danas deo snažnog pada koji je zabeležen u petak, budući da je terminski indeks EuroStoks 50 ojačao jutros za 0,2 procenta, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Akcije na azijskim berzama imale su mešovito kretanje. Tajvanski proizvođač poluprovodnika TSMC skočio je za 10 posto, ohrabrivši rasta vrednosti akcija još nekih tehnoloških kompanija u regionu, što se odrazilo na porast šireg azijsko-pacifičkog indeksa MSCI , bez japanskih akija, za 0,4 procenta.

Uzlet cene akcija TSMC -a usledio je nakon što je američki rival Intel najavio moguće odustajanje od proizvodnje sopstvenih komponenti zbog znatnog kašnjenja u realizaciji plana razvoja svoje najnovije tehnologije.

Na kineskim tržištima akcija je entuzijazam splasnuo, mada je indeks najlikvidnijih akcija CSI300 ipak zabeležio neznatnin oporavak od 0,1 odsto u odnosu na veliki gubitak koji je registrovao u petak.

Na neujednačenom trgovanju na Vol Stritu, indeks fjučersa S&P 500 je porastao za 0,4 odsto, dok je indeks japanske berze Nikei pao za 0,5 posto.

Globalne akcije su počele da posustaju krajm prošle nedelje nakon što je Vašington naložio zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu, nakon čege je Kina uzvratila istom merom zatvarajući američki konzulat u Čengduu.

Istovremeno, cena zlata je skočila za 1,6 posto na rekordnih 1.943 dolara po unci, nadmašivsi prethodni najviši nivo iz septembra 2011., pošto su se investitori okrenuli ulaganju u sigurnu imovinu zbog američko-kineskih tenzija.

Rastu vrednosti žutog metala pomaže i agresivno monetarno ublažavanje širom sveta kojem vlade pribegavaju zbog pandemije korona virusa koja je gurnula svetsku privredu u recesiju.

Nade u brz ekonomski oporavak SAD-a su izbledele jer bolest Kovid-19 ne pokazuje znake usporavanja, što znači da bi najveća ekonomija sveta mogla da kapitulira ako ne bude nove finansijske podrške vlade, s obzirom na to da neke ranije mere pomoći, poput povećanih beneficija za nezaposlene, ističu ovog meseca.

Investitori se nadaju da će u Kongresu SAD biti postignut dogovor o novom paketu pomoći pre početka letnje pauze, iako postoje neke sporne tačke, među kojima su obim podsticaja i povećanje naknada za nezaposlene.

Američki ministar finansija Stiv Mnučin rekao je da će paket sadržati povećana sredstva za nezaposlene kojima će biti kompenzovan iznos njihovih plata do 70 procenata.

Zabrinutost zbog američkih ekonomskih izgleda takođe vrši pritisak na dolar. Dolarski indeks je pao za 0,4 posto na najniži nivo u skoro dve godine.

Evro je, s druge strane, ojačao za 0,4 procenta, na 1,1697 dolara, dostigavši 22-mesecni maksimum, pošto je evropski sporazum o fondu za oporavak prošle sedmice podigao raspoloženje ulagača prema valuti evrozone.

U odnosu na jen, dolar je skliznuo za 0,5 odsto, na 105,605 jena, na najniži nivo u poslednja četiri meseca, dok se britanski funta popela na četvoroipomesečni maksimum od 1,2832 dolara.

Cene nafte su se kretale u uskom rasponu, pri čemu su fjučersi severnomorske nafte "brent" skliznuli za 0,05 procenata na 43,32 dolara po barelu, a fjučersku američke WTI nafte su ostali na nepromenjenom nivou od 41,29 dolara za barel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zlato dostiglo REKORDNU CENU

Izvor: Blic, 27.Jul.2020

Cena zlata vinula se danas na istorijski najviši nivo usled pojačane tražnje uznemirenih investitora za plemenitim metalima zbog pogoršanja diplomatskih odnosa između Kine i SAD, dok je raspoloženje na tržištima akcija bilo mešovito uoči objave kompanijskih izveštaja o poslovanju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.