Unapređenje srpsko-hrvatske saradnje

Izvor: RTS, 28.Maj.2010, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje srpsko-hrvatske saradnje

Potreban veći prostor za srpske investicije u Hrvatskoj, rekao na skupu "Kako unaprediti privrednu saradnju Srbije i Hrvatske" državni sekretar Nebojša Ćirić. Hrvatski ministar privrede Ćuro Popijač pozvao srpske kompanije da ulažu u Hrvatsku.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da je neophodno da se omogući mnogo veći obim investicija srpskih kompanija u Hrvatsku i podsetio da trenutno u toj državi imamo samo jednu investiciju, kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Svislajon" od 20 miliona evra.

Ćirić je na skupu "Kako unaprediti privrednu saradnju Srbije i Hrvatske", u organizaciji "Ekonomist grupe", rekao da je potrebno omogućiti veća ulaganja, ili kroz grinfild projekte, ili kroz učestvovanje u procesu privatizacije.

Ćirić je dodao da su prioriteti u poboljšanju privrednih odnosa dve zemlje rešavanje imovinskih pitanja, kroz sporazum o sukcesiji, ali i naglasio potrebu usvajanja bilateralnog sporazuma po tom pitanju.

Državni sekretar je naveo da su prioriteti i efikasnija soabraćajna povezanost, ukidanje carinskih barijera, saradnja u EU integracijama i dalja liebrlizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima u CEFTA regionu.

Ministar privrede, rada i preduzentištva u hrvatskoj vladi Đuro Popijač istakao je da Hrvatska želi dobre i kvalitetne odnose sa Srbijom, kao i da je to tržište otvoreno za srpski kapital.

Na pitanje da li je moguće da su za srpske preduzetnike prisutne netržišne, odnosno političke prepreke, Popijač je kazao da Hrvatska nema mogućnosti da to čini, jer je usvojila zakone Evropske unije koji to sprečavaju.

Popijač je ocenio da nedovoljan obim srpskih grinfild investicija, pre svega, postoji iz ekomoskih razloga, odnosno privrednih potencijala.

Investicije Hrvatske u Srbiju dostigle su od 2000. godine iznos od 520 miliona evra i Srbija je na drugom mestu po obimu ulaganja Hrvatske u inostranstvu.

Robna razmena između Srbije i Hrvatske se konstantno povećava, što je pozitivno, ocenili su predstavnici dve vlade, uz podsećanje da je ta razmena u 2000. iznosila 40 miliona evra, a da je 2009. dostigla milijardu dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popijač: Hrvatska otvorena za srpske kompanije

Izvor: Večernje novosti, 28.Maj.2010

Ministar privrede Hrvatske Đuro Popijač izjavio je danas u Beogradu da je hrvatsko tržište otvoreno i pozvao srpske kompanije da tamo investiraju

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.