Umro otpuženi za napade na ambasade SAD

Izvor: RTS, 03.Jan.2015, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro otpuženi za napade na ambasade SAD

Samo nekoliko dana pred početak suđenja za napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998, u kojima je ubijeno više od 220 ljudi, umro jedan od lidera Al Kaide Abu Anas el Libi.

Svet 1 Umro otpuženi za napade na ambasade SAD

2 Brod "duh" pun migranata stigao u italijansku luku

3 Avion "Er Azije" nije imao dozvolu za let

4 Produžen mandat Tribunala za Liban

5 Molba oca zarobljenog pilota džihadistima

Libi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je umro juče u bolnici u kojoj se lečio od raka jetre, rekli su njegova žena i advokati, javio je Bi-Bi-Si, a prenosi Beta.

Uhapšen je u američkoj raciji u Tripoliju u oktobru 2013. godine, a proces protiv njega trebalo je da počne 12. januara.

Libi, čije je pravo ime Nazih Abdul-Hamid el Rukaj, ranije se izjasnio da nije kriv po optužbama za terorizam.

Njegova žena Um Abdulah optužila je danas američku vladu za "otmicu, loše postupanje i ubistvo nevinog čoveka", navodi Bi-Bi-Si.

Kada je uhvaćen 2013. Libi je već više od decenije bio na listi najtraženijih ljudi Federalnog istražnog biroa, a za njegovu glavu bila je raspisana nagrada od pet miliona dolara. Velika porota Njujorka osudila ga je 2000. godine.

Američki državni sekretar Džon Keri bio je primoran da brani američku akciju na libijskoj teritoriji u kojoj je Libi uhvaćen, što je Tripoli okarakterisao kao narušavanje suvereniteta.

Libi je optužen za organizovanje napada na američke ambasade u Najrobiju i Dar es Salamu, dok su još dva muškarca optužena za učešće u napadima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.