Umetnik izložio zlatnu statuu Netanjahua u znak protesta

Izvor: B92, 06.Dec.2016, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnik izložio zlatnu statuu Netanjahua u znak protesta

Jerusalim -- Zlatna statua izraelskog premijera Benjamina Netanjahua izložena je na glavnom Trgu Rabin u centru Tel Aviva ispred gradske skupštinem.

Autor skulpture, vajar Itaj Zelit, objasnio je da je postavio statuu da pokaže da je to "situacija u kojoj smo se našli".

Jedan radnik iz skupštine stavio je upozorenje da se skulptura ukloni do 12.58 sati po lokalnom vremenu ili će je u suprotnom ukloniti grad, a vajar će biti kažnjen.

Portparol opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavio da je "s jedne strane važna sloboda izražavanja, ali da takve izložbe s druge strane moraju biti koordinirane s opštinom", preneli su izraelski mediji.

Statua je visoka četiri i po metra, a vajar je rekao da mu je cilj bio da testira slobodu izražavanja, aludirajaući na biblijsko zlatno tele i idolatriju nekih Izraelaca prema Netanjahuu,navodi agencija Asošiejted pres.

Zelit je izjavio za izraelski TV Kanal dva da "nešto što počinje kao radoznalost ili nešto umetničko može postati svarnost".

Ministarka kulture Miri Regev je na svom Fejsbuk nalogu napisala da sve to predstavlja elitnu klasu čije je "zlatno tele je mržnja prema Netanjahuu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.