Umesto napada na policajca - saobraćajka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto napada na policajca - saobraćajka

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da policija očekuje od pravosudnih organa da brže rešavaju i oštro kažnjavaju napade na policiju i službena lica.

"Niko nije jači od države i državnih organa ukoliko postoji čvrsta volja u borbi protiv kriminala i korupcije", rekao je Dačić novinarima ispred Odeljenja hirurgije Urgentnog centra, gde je posetio povređenog saobraćajnog policajca Aleksandra Dimitrijevića.

Istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da se policija ne zalaže za drakonske kazne za izgrednike, nego se zalaže za to da se u državi uspostavi red kako bi svi poštovali zakon, a kriminalci bili tamo gde im je mesto.

Podrška policiji, a bog'me i sankcije

Dačić je poručio da će država u narednom periodu pokazati kriminalcima da je borba protiv kriminala beskompromisna, da u njoj nema privilegovanih i zaštićenih, te da ono što važi i za državne funkcionere treba da važi i za građane.

"Nema uspešne borbe protiv kriminala ako se sa jedne strane ne podržava policija u borbi protiv kriminala i korupcije, a sa druge strane ne sankcionišemo sva ona ponašanja policajaca koja prevazilaze okvir njihovih policijskih ovlašćenja", istakao je Dačić.

Dačić je potvrdio da se policiji predao vozač koji je juče u ulici Vojislava Ilića udario autom policajca Dimitrijevića, a zatim pobegao.

Ministar očekuje da će vozač reći da je napad na policajca bila zapravo saobraćajna nesreća.

Dačić je podsetio da je prošle godine na sličan način na obrenovačkom putu stradao policajac, a da sada pokušaj ubistva pokušava da se na sudu prekvalifikuje u saobraćajnu nesreću.

Ministar je sa direktorom policije Miloradom Veljović i načelnikom Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Stojadinom Jovanovićem obišao i Ivanu Daničić iz Novog Pazara koju je pre oko dve sedmice udario policijski džip u centru grada.

Dačić je kazao da se nesrećnim slučajem desilo da je vozač džipa koji je išao na zadatak, izgubio kontrolu nad vozilom i udario tri osobe, među kojima i Ivanu Daničić, koja je teže povređena.

On je poručio da u vršenju policijske dužnosti policija mora da vodi računa o posledicama svojih akcija po građane.

Uskoro hitan poziv za sve na broju 112

Načelnik uprave saobraćajne policije Jovanović izjavio je da su saobraćajni policajci neretko na udaru bahatih vozača koji vrlo često voze pod dejstvom alkohola.

On je izrazio zabrinutost što pravosudni organi vrlo sporo sankcionišu takve slučajeve, ili ih ne sankcionišu uopšte.

Načelnik hirurgije Urgentnog centra Vladimir Đukić izrazio je uverenje da će uskoro profunkcionisati sistem 112, koji bi trebalo da objedini sve službe na jednom telefonskom broju.

Na taj način bi se, kako tvrdi, skratio "zlatni interval" od povrede do lekarske intervencije.

On je rekao da je od MUP dobio podršku i za uvođenje helikoptera koji bi lekare prevozio do najudaljnijih delova Srbije, gde je potrebna intervencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.