Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto Nemačke zaključana vrata

Umesto Nemačke zaključana vrata

KRUŠEVAC - Više od 140 osoba iz Kruševca, od kojih 82 sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, ostalo je na belom hlebu nakon što im je vlasnik klanice 'Novum' iz Blaca obećao posao u Nemačkoj, a onda jednostavno nestao.

Vlasnik klanice 'Novum' Radoljub Nešić kontaktirao je sa filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u Kruševcu i ponudio da zaposli osobe mesarske ili sličnih struka. Na sastanku je obećao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će im obezbediti posao u klanici u nemačkom gradu Hamnort, uz regulisanu radnu dozvolu, plaćen stan i platu od 1.000 evra.

Interesovanje je bilo veliko, pa je odabrano oko 150 lica odgovarajućeg profila. Sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja došla su 82 lica, dok su ostali došli iz radnog odnosa. Neki su davali otkaz u privatnim i društvenim firmama, u Vojsci Srbije, nadajući se poslu u Nemačkoj. Većina je i primljena u radni odnos 31. marta ove godine, ali Nemačku nikada nisu videli.

- Već nedeljama od Nešića nema ni traga ni glasa. Zbog prevare i troškova koji su nam napravljeni, protiv vlasnika smo podneli krivičnu prijavu odeljenju za privredni kriminal. Prvobitno je obećao da će da nam obezbedi radne vize za Nemačku, a onda nam je dao papir koji je trebalo da bude potvrda da smo zaposleni u klanici i poslao nas da sami idemo u ambasadu. Svaka tri-četiri dana zbog različitih stvari išli smo u Blace tako da su nam troškovi oko 300 evra. Sada moramo da prođemo ponovo kompletnu proceduru za prijavljivanje na biro - priča Milutin Jaćimović, kuvar po struci.

U filijali Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu ističu da je vlasnik 'Novuma' ispostavio zahtev za određeni broj radnika.

- U našim prostorijama su održavani sastanci sa kandidatima. Što se nas tiče, vlasnik je svoje obaveze odradio korektno. Prijavio je radnike i dostavio nam obrasce kao dokaz - objašnjava Milan Obradović, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kruševcu.

Slaviša Milenković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.