Ulažu samo u pumpe i skladišta

Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulažu samo u pumpe i skladišta

SREMSKA MITROVICA - Iako su u blizini Sremske Mitrovice otvorene dve industrijske zone, u najveći grad Srema za protekle tri godine stiglao je samo šest investitora i zaposlilo 1.000 Mitrovčana. Mitrovčani navode da je od tih šest investitora samo jedan ozbiljan, nemačka kompanija „Meler elektrik", koji je, od 1.000 novozaposlenih u opštini, obezbedio radna mesta za 670 ljudi. Mitrovački sindikati i opozicija optužuju vlast da je uzaludno otvarala industrijske zone, a da ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije učinila kako bi se u njih privukli ozbiljni investitori.

- Više od dve decenije u Sremskoj Mitrovici nije bilo gotovo nikakve ozbiljnije investicije, pa smo shvatili da naša opština gubi bitku. Zbog toga su otvorene dve industrijske zone: „Jezero", preko puta dosadašnje industrijske zone i „Sever", odmah uz autoput E-70. Obe su površine od oko 50 hektara, kompletno su opremljene trafo-stanicama, gasnim stanicama, vodovodom i kanalizacijom, putevima, tako da mogu zadovoljiti investitore. U privrednoj aktivnosti u ove dve industrijske zone leži budućnost našeg grada i 4.000 novih radnih mesta - istakao je Branislav Nedimović, koordinator opštinskog tima za investicioni razvoj.

Međutim, i pored obećanja, nove industrijske zone i dalje zvrje prazne jer su investitori zauzeli postojeće objekte ili izgradili nove u staroj industrijskoj zoni. Za tri godine u grad na Savi stiglo je jedva šest investitora koji su ukupno zaposlili tek oko 1.000 ljudi.

- Sindikat pozdravlja opremanje novih industrijskih zona jer je to jedini način da se smanji nezaposlenost. Problem je, međutim, brzina privlačenja novih investicija i nedostatak kvalitetnih investitora, koji bi omogućili dobre uslove rada i zadovoljavajuće zarade. Mitrovica je izuzetno skup grad, a primanja od 200 evra jedva da su dovoljna i za režijske troškove. U novim firmama, izuzev „Melera", ne postoje sindikalne organizacije, sindikat tek vodi pregovore sa gazdama - rekao je Stevan Romakov, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata Srbije.

Mitrovačka opozicija optužuje lokalnu vlast da nije uspela da uposli nijedan deo otpuštenih radnika, nakon što je posle propale privatizacije na hiljade radnika nekadašnjih giganata poput „Mitrosa", „Matroza", „Provamina" i „Brodogradilišta" ostalo bez posla.

- Dve industrijske zone avetinjski izgledaju, jer izuzev bilborda sa natpisima „Sever" i „Jezero" i skupih trafoa, u njima ničega nema. Kako se čuje, u pripremi je i treća, jer je, po rečima vlastodržaca „sve planulo, pa nema mesta za nove investitore". U toliko hvaljenim stranim kompanijama, koje su došle u Mitrovicu, jer ih druge sremske opštine nisu htele, radnike plaćaju 200 evra, dok u tim istim kompanijama u zapadnoevropskim zemljama radnici imaju deset puta veću platu. Izuzev „Melera", koji je zaposlio 670 radnika, pravih investicija nema jer se radi o supermarketima, benzinskim pumpama i skladištima, kao i manjim pogonima u kojima radi po 50 ljudi - kaže Aleksandar Gavrilović, menadžer opštinskog LDP-a.

Umesto odeće prave grejače

Fabriku odeće „Sirmodeks" jesenas je kupio slovenački „Eurocajt", koji je najavio početak proizvodnje grejača za automobilska sedišta za prvi maj ove godine. Po rečima direktora Milorada Pureševića u renoviranu proizvodnu halu stigle su nove mašine, na kojima se trenutno obučava 10 žena, dok će do kraja godine biti zaposleno oko 1.000 nekvalifikovanih radnica.

Plata od 14.000 do 20.000 dinara

Prva grinfild investicija u Mitrovici, pogon nemačke kompanije „Meler elektrik", počeo je sa radom 2006. godine. Prošle godine je ova kompanija podigla novu halu u kojoj sada zapošljava 670 radnika. Narednih dana očekuje se potpisivanje kolektivnog ugovora između sindikata i poslodavca, koji će, između ostalog, regulisati uslove rada i visinu zarada. Trenutno su plate u održavanju 20.000 dinara, u odeljenju finalizacije od 16.000 do 18.000, a u montaži od 14.000 do 16.000 dinara.

Novi pogoni

Preduzeće Delatnost Broj zaposlenih

„Meler elektrik" proizvodnja sklopki 670

„Metalfer stil mil" izrada armatura 25

„Slavija med" pakovanje lekova 30

OMV benzinska pumpa 50

„Delta maksi" supermarket 50

„MRodić" supermarket 50

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.