Ulazak u finale kao zajednički cilj

Izvor: Politika, 06.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulazak u finale kao zajednički cilj

Tradicionalni gosti revijalnog dela „Beovizije”, nacionalni predstavnici regionalnih zemalja, predstaviće svoje numere beogradskoj publici i ove godine

Prvobitno planirana za 19. i 20. februar, pa odložena zbog krize nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, šesta po redu „Beovizija” biće najzad održana u nedelju i ponedeljak.

Kao i do sada, organizatori najavljuju vizuelno-scenski spektakl. Portparol festivala Aleksandar Radoš obećava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će, kada je reč o scenografiji, „kao i do sada, „Beovizija” postaviti nove kriterijume”:

– Svedoci smo da iz godine u godinu festival napreduje na tom polju, bine su sve veće, scenografije sve bolje. Sa svakim novim festivalom postavljamo sebi teži zadatak u tom smislu, na koji se ostali festivali kasnije ugledaju pokušavajući da dignu nivo tih manifestacija za koji stepenik više. Tako se i mi ne zadovoljavamo urađenim, već stremimo novim izazovima. Publika pored malih ekrana i u „Sava centru” moći će i ove godine da vidi fenomenalnu scenografiju sa motivima najlepših trgova u našoj zemlji, za koju je, kao i prethodnih godina, „krivac” Goran Joksimović Joksa, najavljuje Radoš.

Pored polufinalne i finalne večeri, posle kojih ćemo saznati ime ovogodišnjeg predstavnika naše zemlje na najvećoj kontinentalnoj smotri „lakih nota”, program „Beovizije” imaće i svoj revijalni segment, podeljen u tri celine. To su godišnje nagrade festivala, nagrade festivala i predstavljanje kompozicija predstavnika zemalja iz regiona. Za sada, u nedelju će se pevati ovogodišnji predstavnici bivših jugoslovenskih republika, a želju da se na „Beoviziji” predstave izrazili su i predstavnici Poljske i Ukrajine, čije je učešće još uvek pod znakom pitanja. Osim ovih gostiju iz inostranstva, Radoš otkriva da i ove godine vlada veliko interesovanje štampanih i elektronskih medija iz Nemačke, Mađarske i Bugarske za festival.

Gosti revijalnog dela „Beovizije”, nacionalni predstavnici regionalnih zemalja, raduju se dolasku u Beograd. Miran Hadži-Veljković, član „Kraljeva ulice”, ovogodišnjih hrvatskih predstavnika na „Evrosongu”, otkriva motive dolaska na „Beoviziju”:

– Pripadamo najvećoj naciji u Evropi, naciji uličnih svirača, i dolazimo da predstavimo našu pesmu srpskoj i beogradskoj publici. Sa nama dolazi i 75 Cents, teča 50 Centa, čovek koji je u 75. godini doživeo vrhunac u svojoj karijeri, te će samim tim biti najstariji reper i učesnik na ovogodišnjoj „Evroviziji”.

Hadži-Veljković procenjuje i šanse svoje zemlje na ovogodišnjem „Evrosongu”:

– Ako uspemo da u naša tri minuta skrenemo pažnju na sebe, smatram da imamo dobre šanse. Idemo korak po korak, i naš prvi cilj je da uđemo u finale.

Atraktivna Rebeka Dremelj će ove godine predstavljati Sloveniju pesmom „Vrag naj vzame”. Bivša mis ove zemlje i popularna pop pevačica se na početku razgovora za „Politiku” osvrnula na aktuelnu političku situaciju u regionu:

– Žao mi je zbog svih stvari koje se dešavaju u poslednje vreme. Mi, obični ljudi, ne možemo to mnogo da promenimo. Zna se da političari rade mnoge stvari onako kako to ljudi ne bi želeli. Uprkos svemu, dolazim u Beograd da publiku upoznam sa svojom pesmom, koja je u brzom ritmu i tekstualno ne baš pozitivna, pošto u njoj ostavljam dečka i kažem mu da ide do đavola.

Mladi Stefan Filipović, ovogodišnji je predstavnik Crne Gore sa pesmom „Ne daj mi da poludim”. Student treće godine Muzičke akademije na Cetinju, ističe niže i srednje muzičko obrazovanje kao jedan od svojih aduta koji bi ga približili cilju – ulasku u finale „Evrovizije”:

– Bilo bi lepo da budem prvi predstavnik Crne Gore koji je ušao u finale. To mi je cilj, jer se zna da veći publicitet prati finale od polufinalnih večeri. Bila mi je čast da prihvatim poziv RTS da učestvujem na „Beoviziji”, jer mi je pružena prilika da na jednom važnom festivalu predstavim publici svoju pesmu, za koju se nadam da će biti prihvaćena. Odluka da ja budem predstavnik Crne Gore bila je iznenađenje, ali mislim da ću u „Areni” na pravi način iskoristiti iskustvo koje sam stekao na ranijim festivalima, od kojih posebno izdvajam prošlogodišnji festival u Budvi na kome sam pobedio.

Šef makedonske delegacije pri „Evrosongu” Milanka Rašić optimistički gleda na šanse makedonskih predstavnika Tamare, Vrčka i Adrijana koji će u nedelju otpevati kompoziciju „Vo ime na ljubovta”:

– Predstavnici naše zemlje su od 2004. uvek uspevali da se kvalifikuju za finale. I sada smo optimisti pošto mislim da imamo dobru pesmu, koja je nedavno veoma dobro prihvaćena u Sarajevu, gde je trio nedavno gostovao.

I predstavnik Bosne i Hercegovine – Laka dolazi u Beograd u nedelju. Na pitanje kojim bi plasmanom bio zadovoljan na „Evrosongu”, Laka kao iz topa odgovara: „Prvim mestom”, i dodaje:

– Važno je učestvovati je teorija za slabiće. Cilj nam je da osvojimo sve bodove, a ako se to ipak ne desi, svakodnevno imamo iskustva sa neuspesima, te smo unapred veoma dobro pripremljeni i za takav razvoj događaja.

Bosanski predstavnik je iskoristio i mogućnost da pozdravi njemu drage muzičare iz Srbije:

– Pozdravljam Ramba i Koju. Nema među nama više nikoga iz grupe „EKV” koga bih mogao da pozdravim.

Marko Nikolić

[objavljeno: 07/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.