Ukusi Srbije: Kako se pravi čuveni pirotski kačkavalj?

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Maj.2020, 20:57

Ukusi Srbije: Kako se pravi čuveni pirotski kačkavalj?

Pirotski kačkavalj je tradicionalni proizvod sa područja Stare planine, a film "Mlečni put" prikazuje kako se na tradicionalan način spremao kačkavalj u staroplaninskom selu Kusa Vrana (opština Dimitrovgrad).

Muzej Ponišavlja Pirot predstavlja svoj prvi etno-film pod nazivom "Mlečni put". Ovaj film u režiji etnologa Aleksandra Repedžića i kustosa Nenada Jovanovića prvi je u produkuciji ovog muzeja i ima za cilj da ukaže na bogatsvo nematerijalne kulturne baštine naše >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zemlje.

Tradicija pravljenja kačkavalja se prenosi po muškoj liniji, te su i nosioci ključnih uloga u procesu izrade kačakavalja muškarci (baskijar, parač, sekač, majstor kačkavaljdžija), danas je situacija drugačija, tako da su žene preuzele ulogu i recepturu pravljenja kačkavalja na sebe o čemu ovaj film i govori.

Izrada pirotskog kačkavalja, jedinstveno je nasleđe iz domena veština vezanih za tradicionalne zanate stanovništva pirotskog kraja u oblasti jugoistočne Srbije, zbog čega je proces izrade pirotskog kačkavalja uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.