Ukus hrane ne može biti zaštićen autorskim pravima

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Nov.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukus hrane ne može biti zaštićen autorskim pravima

Ukus prehrambenog proizvoda ne može biti zaštićen autorskim pravima, saopšteno je iz Evropskog suda pravde

U saopštenju se navodi da "ukus hrane ne može biti precizno objektivno identifikovan", te stoga ne ispunjava uslove za zaštitu autorskih prava.

Sud u Holandiji zatražio je savet od vrhovnog suda EU u vezi sa slučajem u kojem holandska kompanija "Levola" želi da zaštiti prava na svoj sirni namaz "Heksenkas", što u prevodu znači "veštičiji sir". >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Konkurent holandske kompanije pre četiri godine na tržište je plasirao "Vite vivenkas" ili "sir belih žena", a "Levola" tvrdi da je taj namaz kopija "heksenkasa".

Food taste 'not protected by copyright' rules EU court - a juicy case of #copyright law https://t.co/cyTBOIOaWZ

— KC (@Kagsy) 13. новембар 2018.

Evropski sud pravde saopštio je da, za razliku od knjiga, filmova, pjesama i sličnih produkata, ukus hrane zavisi od osećaja i iskustava "koji su subjektivni i raznovrsni".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.