Ukrajinci se razbežali: Napustili front pre naređenja

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 14:44

Ukrajinci se razbežali: Napustili front pre naređenja

Naređenje Aleksandra Sirskog da se Avdejevka napusti izdato je dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz grada.

Sirski je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

To je rekao zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruske jedinice grupe trupa "Centar" pod komandom general-pukovnika Andreja Mordvičova preuzele su punu kontrolu nad moćnim odbrambenim čvorištem ukrajinskih oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga – Avdejevkom u Donjeckoj Narodnoj Republici, potvrdio je general-potpukovnik.

Samo nekoliko raštrkanih formacija ukrajinskih snaga uspelo je žurno da napusti Avdejevku, pod neprekidnom vatrom ruskih trupa, napustivši svoje oružje i vojnu opremu, dodao je Konašenkov.

"U borbama za Avdejevku oslobođena je teritorija od oko 32 kvadratna kilometra. Neprijateljski gubici u borbama u protekla 24 sata iznosili su više od 1.500 vojnika," rekao je Konašenkov.

Trenutno se preduzimaju mere da se grad konačno očisti od militanata i blokiraju ukrajinske jedinice koje su napustile grad i stacionirale se u fabrici koja proizvodi visokokalorično veštačko čvrsto gorivo koks u Avdejevki, dodao je on.

Nakon oslobođenja Avdejevke linija fronta se udaljila od Donjecka, koji je sada zaštićeniji od terorističkih napada zločinačkog režima u Kijevu, ocenio je Konašenkov.

"Informacije o napredovanju naših trupa nisu objavljivane sve dok neprijatelj nije potpuno poražen i naše snage preuzele potpunu kontrolu nad gradom. Trupe grupe 'Centar' nastavljaju ofanzivne operacije za dalje oslobađanje Donjecke Narodne Republike od ukrajinskih nacionalista," zaključio je general-potpukovnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.