Ukrajinci i Rusi licem u lice: Teroristi

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 16:59

Ukrajinci i Rusi licem u lice: "Teroristi"

Na današnjem saslušanju u slučaju koji se pred najvišim sudom UN vodi protiv zvanične Moskve, Ukrajina je Rusiju nazvala "terorističkom državom".

Prvi put od početka sukoba u Ukrajini danas su se u Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu prvi put našli licem u lice pravni zastupnici Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev i zvanična Moskva poslali su u Međunarodni sud pravde svoje pravne timove sa više desetina advokata.

Sudsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veće sačinjeno od 16 sudija Međunarodnog suda pravde počelo je saslušanje tima Ukrajine, koji tvrdi da je Moskva prekršila sporazum UN o borbi protiv terorizma i da je, suprotno odredbama tog akta, opremala i finansirala proruske snage koje su međunarodni istražitelji optužili za obaranje putničkog mlaznjaka iznad istočne Ukrajine i pogibiju svih 298 putnika i članova posade.

Ukrajina je takođe zatražila od MSP da naloži Rusiji da prekine da sprovodi navodnu diskriminaciju krimsko-tatarske etničke grupe na poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Visoko rangirani ukrajinski diplomata Anton Korinevič je u uvodnom obraćanju prokomentarisao današnje razaranje brane akumulacije hidroelektrane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine i optužio Rusiju da stoji iza podmetnute eksplozije, iako pojedini ruski zvaničnici tvrde da je brana uništena ukrajinskim granatama.

"Rusija ne može da nas pobedi na bojnom polju i zato cilja civilnu infrastrukturu pokušavajući da nas primora na potčinjavanje", rekao je Korinevič na današnjem saslušanju. Prema njegovim rečima, akcije Rusije su akcije terorističke države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.