Ukrajina oslobodila ruske padobrance

Izvor: RTS, 31.Avg.2014, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina oslobodila ruske padobrance

Deset ruskih padobranaca koji su pre skoro nedelju dana zarobljeni na teritoriji Ukrajine, vratilo se jutros kući posle razmene vojnika, javljaju ruski mediji. Putin pozvao Kijev da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize.

Padobranci su predati ruskim vlastima u ranim jutarnjim časovima na graničnom prelazu Nehotejevka, prenosi Tanjug.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Rusija je, zauzvrat, vratila oko 63 ukrajinska vojnika koja su u sredu prešla na rusku teritoriju bežeći od sukoba u istočnoj Ukrajini koji su intenzivirani u poslednjih nedelju dana.

"Pregovori nisu bili laki, ali zdrav razum je prevladao i sve je ispalo dobro. Najvažnije je da su se svi naši vojnici vratili u Rusiju", izjavio je general-major Aleksej Ragozin, prenosi AFP.

Ukrajina je u ponedeljak objavila da je zarobila 10 ruskih padobranaca za koje je Moskva rekla da su greškom prešli u neobeleženo pogranično područje dok su bili u patroli.

Još 10 padobranaca iz iste jedinice je ranjeno, a dva su poginula kada su ih napale ukrajinske snage, javlja ruska televizija NTV.

U međuvremenu,  ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Kijev da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize na istoku Ukrajine, uključujući i razgovore o "državnosti".

Putin je rekao da cilj razgovora mora biti "zaštita legitimnih interesa tamošnjih ljudi", javlja AP.

Rusija se ranije zalagala za pregovore o federalizaciji Ukrajine, koja bi značila veća ovlašćenja za regione.

Putinovo pominjanje "državnosti" ukazuje na mogućnost da Moskva traži punu nezavisnost regiona, koje je Putin nedavno nazvao "Novorusijom".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin za političko rešenje krize u Ukrajini

Izvor: RTS, 31.Avg.2014

Vladimir Putin pozvao Kijev da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize u istočnoj Ukrajini, naglasivši da taj region treba da ostane deo Ukrajine. Deset ruskih padobranaca koji su pre skoro nedelju dana zarobljeni na teritoriji Ukrajine, vratilo se jutros kući posle razmene vojnika, javljaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.