Ukrajina, mogući razgovori sa opozicijom

Izvor: RTS, 05.Dec.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, mogući razgovori sa opozicijom

Ukrajinska vlada možda će razgovarati s opozicijom o vanrednim izborima, rekao vicepremijer Sergej Arbuzov. O eventualnom održavanju izbora razgovaraćemo kada bude bilo zvaničnih predloga, kaže Arbuzov. Julija Timošenko poziva Zapad da uvede sankcije predsedniku Viktoru Janukoviču. Moskva osuđuje stav Zapada prema Ukrajini.

Prvi zamenik premijera Ukrajine Sergej Arbuzov rekao je da ukrajinska vlada ne isključuje mogućnost razgovora s opozicijom o vanrednim izborima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Mi treba da pregovaramo", odgovorio je Arbuzov na pitanje da li smatra da bi održavanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora moglo da bude rešenje za izlazak iz sadašnje situacije u zemlji, gde opozicija svakodnevno protestuje i traži ostavku vlade.

"Kada budemo imali zvanične predloge, mi ćemo pregovarati o njima", rekao je Arbuzov, gostujući na ukrajinskoj televiziji.

Njegova izjava došla je nakon skoro dve sedmice protesta u zemlji protiv odluke vlade da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Kako javlja specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva, protest večeras protiče mirno, a na ulicama je nekoliko hiljada demonstranata.

Ukrajinska policija dala je demonstrantima rok od pet dana da napuste zgrade državnih institucija koje su okupirali, dok je šef policije zapretio nasiljem ako to ne učine.

"Pokušavamo da ne upotrebljavamo silu. Ali, ako zakon bude prekršen, delovaćemo odlučno i oštro", rekao je šef policije Valerij Mazan, prenosi agencija Interfaks.

Nakon tih najava iz policije, vlada i lideri opozicije prihvatili su predlog da formiraju panel koji će istražiti prošlonedeljno nasilje nad demonstrantima u Kijevu, saopštava Savet Evrope.

Portparol SE Danijel Holtgen rekao je za AP da će u panelu učestvovati po jedan član koga izaberu vlada i opozicija Ukrajine, dok će trećeg člana, s iskustvom u zaštiti ljudskih prava, imenovati SE.

Za sada nisu pomenuta imena učesnika panela, niti kada će on početi sa radom, ali je šef SE Torbjorn Jagland saopštio da će "transparentnost i otvorenost istrage (koju će panel sprovoditi) biti prvi korak u ponovnom uspostavljanju poverenja u Ukrajini".

U međuvremenu, bivša ukrajinska premijerka i liderka opozicije Julija Timošenko, iz zatvora je pozvala Zapad da uvede sankcije ukrajinskom predsedniku Vladimiru Janukoviču i njegovoj porodici.

"Ciljane sankcije protiv njega i njegove porodice jedini su jezik koji on razume", rekla je ona svom advokatu Sergeju Vlasenku, koji je njenu poruku iz zatvora preneo javnosti.

Prema njegovim rečima, apel Timošenkove se prvenstveno odnosi na SAD, javlja AFP.

"Apelujemo da se otvori antikorupcijska istraga protiv Janukoviča i njegove porodice. Oni su preko korupcionaške šeme stekli imetak i bankovne račune u evropskim zemljama", rekao je Vlasenko.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenjuje da je stav Zapada prema Ukrajini "histeričan".

"Ta situacija povezana je sa histerijom nekih Evropljana" posle odluke Ukrajine da ne potpiše sporazum sa EU, rekao je Lavrov.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer razgovarao je juče o aktuelnoj situaciji u Ukrajini sa predsedavajućim ove organizacije, šefom ukrajinske diplomatije Leonidom Kožarom, uoči Ministarskog saveta OEBS-a koji počinje danas u Kijevu.

"Miran dijalog je suština rada OEBS-a i pronalaženje kompromisa političkim sredstvima je razlog zbog kojeg postojimo", naglasio je Zanijer, navodi se u jučerašnjem saopštenju OEBS-a.

Zanijer je istakao da je poštovanje ljudskih prava, kao što je sloboda okupljanja, pravo na slobodu izražavanja i mišljenja od ključnog značaja za stvaranje kohezivnog i sigurnog društva.

"Sve strane treba da pristupe mirnom dijalogu i bez posezanja za nasiljem ili drugim akcijama koje sprečavaju konstruktivno angažovanje", zaključio je Zanijer.

Više hiljada proevropskih demonstranata nastavili su i juče protest na Trgu nezavisnosti u Kijevu, kao i okupaciju glavnih zgrada vlade, zbog odluke vlasti da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU i okrene se Rusiji.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.