Ukrajina Hagu: Naložite RUS da prekine sa zlostavljanjem

Izvor: B92, 06.Mar.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina Hagu: Naložite RUS da prekine sa zlostavljanjem

Hag -- Ukrajina je na početku saslušanja u Međunarodnom sudu pravde u Hagu zatražila da se Rusiji naloži da obustavi snabdevanje i opremanje proruskih snaga.

Ukrajina se nada da će dokazati kako Moskva krši međunarodni zakon.

Kako Rojters prenosi, Rusija poriče da je slala trupe i vojnu opremu u istočnu Ukrajinu i očekuje se da će osporiti tužbu koju je Ukrajina pokrenula protiv nje.

"Danas stojim pred svetskim sudom da zatražim zaštitu osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudskih prava naroda u Ukrajini", rekla je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Olena Zerkal.

Zerkalova je zatražila hitan sudski nalog o zaustavljanju kako je ona rekla "ruskog zlostavljanja", dok tribunal ne čuje slučaj u potpunosti, za šta su u nekim slučajevima potrebne godine.

Takozvani zahtev o privremenim merama koji je Zerkarlova postavila, podrazumeva prekid transfera novča, oružja, vozila, opreme ili obuku personala proruskih snaga koje se bore protiv ukrajinskih snaga u toj zemlji.

"Taktika Rusije podrazumeva podršku terorizmu i rasnoj diskriminaciji kao i propagandi, subverziji, zastrašivanju, političkoj korupciji i sajber napadima", rekla je ona pred sudom aludirajući na napade koji su se dogodili u prethodnim nedeljama.

Danas je prvi od četiri dana koliko je predviđeno da saslušanja u Hagu traju.

Kako se navodi, Ukrajina je u zvaničnom dokumentu koji je upućen sudu, navela da su proruske snage bile odgovorne za bombardovanje stambenih područja i obaranje malezijskog aviona na letu MH17 u julu 2014, kada je poginulo 298 osoba.

U septembru 2016, istražni tim od šest država na čelu sa Holandijom, saopštio je da je avion oboren ruskom raketom BUK koja je došla iz pravca oblasti koja je pod kontrolom proruskih snaga.

Rusija je takve zaključke odbacila, smatrajući ih pristrasnim i politički motivisanim.

Saslušanja su usledila nakon što je 35 osoba izgubilo život početkom februara u sukobima u gradu Avdijivka koji je pod kontrolom vlade Ukrajine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.